Zoutbehandeling
-
- Lid FGF
- Berichten: 5243
- Lid geworden op: 21-10-2011 18:39
Zoutbehandeling
Zoutbad: O.a. tegen bepaalde bacteriële en parasitaire infecties.
Dosering: 2.5% tot 3% - 25gr tot 30gr zout per liter water.
Duur: 2-5 minuten. (Zodra de vis zijn evenwicht of bewustzijn kwijtraakt meteen eruit halen.)
Zout therapie: Als lange termijn behandeling. Kan de vis helpen het immuunsysteem te herstellen.
Dosering: 0,3% tot 0,5% - 3gr tot 5gr zout per liter water.
Duur: 2-4 weken.
Continu zout: O.a. om infecties te voorkomen. (Hier verschillen meningen over.)
Dosering: 0,2% tot 0,4% - 2gr tot 4gr zout per liter water.
Duur: Onbeperkt.
Belangrijke extra informatie:
- Laat de vis nooit alleen tijdens een zoutbad. De duur van een zoutbad is per vis afhankelijk en de gezondheid speelt hierbij een grote rol.
Zodra de vis zijn evenwicht of bewustzijn kwijt raakt meteen terug plaatsen en vers zuurstofrijk water. Houdt de vis vast tot hij zelfstandig weg zwemt.
Het kan helpen de vis een aantal keer naar voor en achter te bewegen om water door de kieuwen te spoelen.
- Gebruik zout zonder jodium. Jodium kan in bepaalde omstandigheden gebruikt worden als desinfecterend middel, maar tevens kan jodium de vis verblinden.
- Er zijn verschillende meningen over het continu zout toepassen bij goudvissen. Hetzelfde verhaal als groenwater versus helder water.
Zoek goed naar informatie alvorens dit toe te passen.
Dosering: 2.5% tot 3% - 25gr tot 30gr zout per liter water.
Duur: 2-5 minuten. (Zodra de vis zijn evenwicht of bewustzijn kwijtraakt meteen eruit halen.)
Zout therapie: Als lange termijn behandeling. Kan de vis helpen het immuunsysteem te herstellen.
Dosering: 0,3% tot 0,5% - 3gr tot 5gr zout per liter water.
Duur: 2-4 weken.
Continu zout: O.a. om infecties te voorkomen. (Hier verschillen meningen over.)
Dosering: 0,2% tot 0,4% - 2gr tot 4gr zout per liter water.
Duur: Onbeperkt.
Belangrijke extra informatie:
- Laat de vis nooit alleen tijdens een zoutbad. De duur van een zoutbad is per vis afhankelijk en de gezondheid speelt hierbij een grote rol.
Zodra de vis zijn evenwicht of bewustzijn kwijt raakt meteen terug plaatsen en vers zuurstofrijk water. Houdt de vis vast tot hij zelfstandig weg zwemt.
Het kan helpen de vis een aantal keer naar voor en achter te bewegen om water door de kieuwen te spoelen.
- Gebruik zout zonder jodium. Jodium kan in bepaalde omstandigheden gebruikt worden als desinfecterend middel, maar tevens kan jodium de vis verblinden.
- Er zijn verschillende meningen over het continu zout toepassen bij goudvissen. Hetzelfde verhaal als groenwater versus helder water.
Zoek goed naar informatie alvorens dit toe te passen.
Goudvis kwekers zijn het niet altijd eens met goudvis importeurs die het niet altijd eens zijn met goudvis houders.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.
-
- Lid FGF
- Berichten: 1671
- Lid geworden op: 25-10-2011 15:45
Onderstaande heb ik al eens op AF gepost, misschien wel interessant als toevoeging op het verhaal van Zsjonnie:
De info heb ik uit een onderzoeksartikel: Growth, food intake regulation and metabolic adaptations in goldfish (Carassius auratus) exposed to different salinities van R.K. Luz, R.M. Martínez-Álvarez, N. De Pedro, M.J. Delgado (bronverwijzing is wel zo netjes [Smile] ).
De strekking van het artikel. Bij zoutgehaltes in water tot 0,6% is er geen effect op de groei, gewichtstoename, voedselopname van de vis waargenomen. Tot 0,6% bleven ook de hematocriet, hemoglobine, glycemie en plasma cortisol niveaus gelijk wat aantoont dat dergelijke zoutgehaltes geen stress bij de vissen veroorzaakt. Bij zoutgehaltes van 0,8-0,10% werden wel effecten als uitdroging, stress, verminderde voedselopname waargenomen (overigens hebben alle vissen het onderzoek overleefd).
Wat ik ook interessant vond was een verwijzing naar een ander onderzoek dat aan heeft getoond dan lage zoutgehaltes (0,1%) vissterfte verminderd bij blootstelling aan bacteriële pathogenen (lees ziekteverwekkers met een bacteriële oorsprong/ een probleem dat bij velen van ons voor komt).
Uit de studie bleek ook dat bij een zoutgehalte van 0,2% zeer goede prestaties werden waargenomen met voeding en groei. De voedsel conversie-efficiëntie was hierbij gelijk aan geheel zoetwater.
De info heb ik uit een onderzoeksartikel: Growth, food intake regulation and metabolic adaptations in goldfish (Carassius auratus) exposed to different salinities van R.K. Luz, R.M. Martínez-Álvarez, N. De Pedro, M.J. Delgado (bronverwijzing is wel zo netjes [Smile] ).
De strekking van het artikel. Bij zoutgehaltes in water tot 0,6% is er geen effect op de groei, gewichtstoename, voedselopname van de vis waargenomen. Tot 0,6% bleven ook de hematocriet, hemoglobine, glycemie en plasma cortisol niveaus gelijk wat aantoont dat dergelijke zoutgehaltes geen stress bij de vissen veroorzaakt. Bij zoutgehaltes van 0,8-0,10% werden wel effecten als uitdroging, stress, verminderde voedselopname waargenomen (overigens hebben alle vissen het onderzoek overleefd).
Wat ik ook interessant vond was een verwijzing naar een ander onderzoek dat aan heeft getoond dan lage zoutgehaltes (0,1%) vissterfte verminderd bij blootstelling aan bacteriële pathogenen (lees ziekteverwekkers met een bacteriële oorsprong/ een probleem dat bij velen van ons voor komt).
Uit de studie bleek ook dat bij een zoutgehalte van 0,2% zeer goede prestaties werden waargenomen met voeding en groei. De voedsel conversie-efficiëntie was hierbij gelijk aan geheel zoetwater.
-
- Lid FGF
- Berichten: 5243
- Lid geworden op: 21-10-2011 18:39
artikel 1 schreef:Bij zoutgehaltes in water tot 0,6% is er geen effect op de groei, gewichtstoename, voedselopname van de vis waargenomen.
Wat ik uit deze 2 conclusies opmaak is dat de artikelen elkaar tegenspreken.artikel 2 schreef:Uit de studie bleek ook dat bij een zoutgehalte van 0,2% zeer goede prestaties werden waargenomen met voeding en groei.
Daarnaast vind ik dat deze vergelijking elkaar ook behoorlijk tegenspreekt:
artikel 1 schreef:Bij zoutgehaltes van 0,8-0,10% werden wel effecten als uitdroging, stress, verminderde voedselopname waargenomen.
Dit tenzij de percentages uit artikel 1 verkeerd geformuleerd zijn en hier had moeten staan 0,8-1,0%.artikel 2 schreef:Wat ik ook interessant vond was een verwijzing naar een ander onderzoek dat aan heeft getoond dan lage zoutgehaltes (0,1%) vissterfte verminderd bij blootstelling aan bacteriële pathogenen.
Dan zou de conclusie zijn dat een continu zoutpercentage van 0,1% bevorderend is voor het immuunsysteem van de vis.
Wat weer niet inhoud dat een continu zoutpercentage eventuele medicinale behandelingen beperkt.
Goudvis kwekers zijn het niet altijd eens met goudvis importeurs die het niet altijd eens zijn met goudvis houders.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.
-
- Lid FGF
- Berichten: 1671
- Lid geworden op: 25-10-2011 15:45
Wellicht ligt het aan mijn belabberde vertaling
Hier een link naar het artikel: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 8608000641
Hier een link naar het artikel: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 8608000641
-
- Lid FGF
- Berichten: 5243
- Lid geworden op: 21-10-2011 18:39
Dan had er inderdaad 0,8 tot 1,0% moeten staan, aangezien dat artikel (althans dat gedeelte) waardes in promille aangeeft.
Alleen klopt dan nog steeds de eerste vergelijking die ik aangaf niet.
Heb je toevallig ook nog een link naar het tweede artikel?
Alleen klopt dan nog steeds de eerste vergelijking die ik aangaf niet.
Heb je toevallig ook nog een link naar het tweede artikel?
Goudvis kwekers zijn het niet altijd eens met goudvis importeurs die het niet altijd eens zijn met goudvis houders.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.
-
- Lid FGF
- Berichten: 1671
- Lid geworden op: 25-10-2011 15:45
Het klopt wel, alleen ik heb het verkeerd verwoord.:ZSjonnie schreef:Dan had er inderdaad 0,8 tot 1,0% moeten staan, aangezien dat artikel (althans dat gedeelte) waardes in promille aangeeft.
Alleen klopt dan nog steeds de eerste vergelijking die ik aangaf niet.
Heb je toevallig ook nog een link naar het tweede artikel?
“Our results show that the biometric indexes of weight gain, Specific Growth Rate and Food Conversion Ratio in goldfish are not significantly affected by salinities up to (and including) 6‰.”
“One interesting result from our study is the good performance observed at 2‰ salinity, with feeding, growth rate and feed conversion efficiency similar to freshwater conditions.”
Mocht je interesse hebben, ik heb het artikel in PDF.
Als ik het water van mijn aquarium ververs doe ik er altijd een eetlepel zout in, met of zonder Jodium, ligt er net aan wat ik in huis heb. Zout zonder jodium is steeds minder verkrijgbaar lijkt het wel. Het zit tegenwoordig zelfs in zee zout
Vroeger kocht ik altijd potjes Ectopur van Sera en diende dit één keer per waterwissel toe in een kleine hoeveelheid. Ik had het gevoel dat de vissen het er erg goed op deden omdat het middel ook de zuurstofopname in het water bevordert.
Vroeger kocht ik altijd potjes Ectopur van Sera en diende dit één keer per waterwissel toe in een kleine hoeveelheid. Ik had het gevoel dat de vissen het er erg goed op deden omdat het middel ook de zuurstofopname in het water bevordert.
-
- Lid FGF
- Berichten: 5243
- Lid geworden op: 21-10-2011 18:39
@ Ferry: Ik ben wel benieuwd naar dat artikel, als je dat zou kunnen mailen graag.
Ik heb zelf een ander artikel hier welke duidelijk aantoont dat 0% zout nog steeds de beste groei en overige factoren geeft.
Tijdens deze studie zijn er ook talloze vissen gestorven, waardoor het in mijn ogen een geslaagd experiment is, aangezien ze het niet meteen afkappen zodra er iets fout gaat.
Ik heb zelf een ander artikel hier welke duidelijk aantoont dat 0% zout nog steeds de beste groei en overige factoren geeft.
Tijdens deze studie zijn er ook talloze vissen gestorven, waardoor het in mijn ogen een geslaagd experiment is, aangezien ze het niet meteen afkappen zodra er iets fout gaat.
Goudvis kwekers zijn het niet altijd eens met goudvis importeurs die het niet altijd eens zijn met goudvis houders.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.
-
- Lid FGF
- Berichten: 89
- Lid geworden op: 30-10-2011 07:45
Ik voeg ook standaard altijd een beetje zeezout in het water. Is inmiddels meer een gewoonte geworden, weet niet beter, maar niet veel hoor, weeg het niet eens.
Heel fijn om dit artikel bij de hand te hebben, ik hoop het alleen nooit meer nodig te hebben. Heb ooit eens een discus vis een zoutbad gegeven, ik vond het vreselijk om te doen! Zijn huid werd opeens keihard! Ik kan mij echter helaas niet meer herinneren wat het uiteindelijke resultaat is geweest.
Complimenten voor de inhoud!
Heel fijn om dit artikel bij de hand te hebben, ik hoop het alleen nooit meer nodig te hebben. Heb ooit eens een discus vis een zoutbad gegeven, ik vond het vreselijk om te doen! Zijn huid werd opeens keihard! Ik kan mij echter helaas niet meer herinneren wat het uiteindelijke resultaat is geweest.
Complimenten voor de inhoud!