Probleem met mijn sluierstaart

Wat gaat er mis? [leden]
zino1976
Lid FGF
Berichten: 16
Lid geworden op: 09-11-2011 17:29

Probleem met mijn sluierstaart

Bericht door zino1976 » 09-11-2011 17:49

Goedemiddag,

Ik zit met een probleem wat me al een hele tijd dwars zit en ik ben vaak radeloos geweest en de moedeloosheid frustreert me.
Afgelopen zomer heb ik 2 sluierstaarten gekocht bij de specialist om bij de andere vissen in mijn vijver te zetten.

Ik heb dat toen gedaan, het probleem is eigenlijk als volgt; volgens mij heeft 1tje wat lucht gehapt, ik ben heel eerlijk; ik wist in het begin namelijk niet dat sluierstaarten absoluut geen drijvend voer mochten hebben, dit is me ook niet verteld tijdens de koop.
Op een gegeven moment ben ik erachter gekomen tijdens het lezen op internet.
Ik vermoed het omdat ik soms het gevoel heb dat devis boven komt drijven zonder daarbij zijn vinnen te bewegen of wat dan ook.
Ze zwemde altijd wel vrolijk in het rond, maar soms heb ik toch het idee dat ze zelf naar boven komt zonder dat ze dat wil.
De andere heeft er bij mijn weten geen last van.
De desbetreffende vis is altijd sinds afgelopen zomer een beetje mijn zorgekindje geweest, ik ben daarna ook namelijk gelijk begonnen met zinkend voer te voeren.
Een aantal weken geleden had ik het idee dat ze zich ook een beetje afsloot van de rest, ze hing vaak alleen ergens stilletjes in de vijver of ze lag zonder te bewegen ergens tussen een plant aan het oppervlak stilletjes te wezen.
Ook heb ik een keer het idee gehad dat ze dood was en toen ik eraan kwam met een stokje zwemde ze plotseling weg.
Soms is ze heel zwemmerig, maar soms hangt ze ook erg stil aan het oppervlak van het water. Ze is wat dikker dan de andere sluierstaart. Ik heb de indruk dat ze soms misschien zo vermoeid is van het steeds maar weer naar beneden zwemmen dat ze uitgeput ligt aan het oppervlak van het water.

Nu het kouder wordt ben ik bang dat ze niet beneden kan blijven in de vijver en daardoor aan het wateroppervlak doodvriest.
Ik heb ook al een paar vissen experts benadert en koi specialisten/dokters of ze misschien het visje willen nakijken, ik heb ook wel eens gelezen dat ze het teveel aan lucht eruit zuigen met een spuitje bij de dokter. Maar niemand reageerd op mijn mail en ik voel alsof ik er alleen voor sta en het geeft me een machteloos gevoel dat ik niemand heb die me kan helpen hiermee. Ze zwemt niet op de zijkant of ligt niet op de rug, maar naar mijn idee hangt ze teveel boven aan het water.
Vanmorgen ben ik begonnen met erwtjes in haar buurt te strooien, opengesneden, maar nu lees ik net pas dat je ze eerst moet koken en het schilletje eraf halen ofzo en dan zou het kunnen dat als er teveel lucht in het visje zit, dat dit eruit gaat, maar is er iemand die me raad kan geven want het wordt nu kouden en ik wil zeker weten dat zij ook de winter kan overleven en dieper het water inzwemmen. Soms zie ik het visje ook niet als ik spontaan kom kijken bij de vijver en is ze toch onder, maar ze heeft wel van die vlagen dat ze zich af zondert en veel te veel boven stil drijft.

Is er misschien een specialist in omgeving Hoorn die op locatie komt of waar ik heen kan? Eruit halen is ook niet makkelijk want als ze het schepnet zien dan zijn ze allemaal weg...
RUimte in huis om een aquarium op te starten heb ik niet, en ook niet nog 3 weken tijd tot de aquarium klaar is voordat er vissen in mogen..
Sorry voor het lange verhaal, maar ik probeer het zo duidelijk mogelijk te omschrijven.

Bij voorbaat dank,

Ben

Gast

Bericht door Gast » 09-11-2011 18:02

Hoi Ben, super dat je je probleem zo uitgereidt aan ons voorlegt, daar kunnen we echt wat mee :)

Ik heb het sterke vermoeden dat die ene Ryukin een verstoorde zwemblaas heeft. Soms worden ze daar mee geboren en kunnen ze die zwemblaas na hun geboorte niet goed vullen. Een vis wordt dan vaak een Kurkentrekker genoemd omdat hij één in de zoveel keer naar het wateroppervlakte spurt om een hap lucht te nemen en dan weer te zakken naar een dieper gedeelte van de vijver. Een groot percentage van die vissen gaat vanzelf dood of wordt door de kweker gecullt, maar soms komt er wel eens één door de selectie en die wordt dan gewoon verkocht. Om een heel lang verhaal kort te maken, de vissen hier in NL die bij dierenwinkels verkocht worden en in tuincentra zijn niet van echt goede kwaliteit. Een hoge kwaliteits vis heeft veel minder last van zwemblaasproblemen, is mooier om te zien maar vaak ook duurder in aanschaf. Voor meer info daarover zou je fancygoldfishstore kunnen vragen, deze aardige man die deze vissen elke keer weer voor ons uit Japan en China haalt heet Dino en is een kenner op het gebied van sluiers. Onze Sjonnie is ook een extre expert en heeft een heel artikel geschreven over de 50liter per vis regel :)

zino1976
Lid FGF
Berichten: 16
Lid geworden op: 09-11-2011 17:29

Bericht door zino1976 » 09-11-2011 18:11

Hallo, dank je voor de reply. Maar is er dan niks aan te doen met een vis die wel dat probleem heeft? Die van mij hapt niet naar lucht of zo als ze aan het oppervlak is, dan ligy ze daar alleen maar te liggen, en als ik eraan kom dan plonst ze snel weg, bang dat ik haar weer eruit wil halen.

Bash
Lid FGF
Berichten: 1056
Lid geworden op: 26-10-2011 01:38

Bericht door Bash » 09-11-2011 18:39

Uhm Frost je vergeet erbij te vermelden dat het onzin is dat drijvend voer niet goed is voor sluierstaarten ;) In het zwemblaas artikel hier op forum, geschreven door zsjonnie kun je ook lezen waarom dat kul is.

In het kort: het teveel aan zuurstof wat naar binnen komt doordat ze aan het oppervlakte eten gaat er via de kiewen of otnlasting weer uit. Het gaat niet om de zuurstof maar om het uitzetten van de korrels in het water. Als bij bijvoorbeeld vlokken het voer geen tijd krijgt om uit te zetten in het water en de vis schrokt het zo naar binnen dan gaat het uitzetten in de slokdarm, met alle gevolgen van dien. Veel korrels van het bekende merk hikari zijn drijvende korrels en daar is helemaal niks mee. Alleen bij vlokken kun je ze beter eerst weken :)

Ik ken een koi doktor in panningen die ook op locatie gaat. Daar zijn we toen langs geweest met bash en goldy en die heeft uitvoerig gekeken of er wat gaande was. Alleen ben ik bang dat het voor jou een vrij duur kostenplaatje wordt.
The question is not: 'Can they reason?' , nor 'Can they talk?' but 'Can they Suffer?'
Jeremy Bentham, 1748 – 1832

Never argue with an idiot; he will bring you down to his level and win from experience.

Sanne
Lid FGF
Berichten: 5888
Lid geworden op: 21-10-2011 18:59

Bericht door Sanne » 09-11-2011 18:41

zino1976 schreef:Hallo, dank je voor de reply. Maar is er dan niks aan te doen met een vis die wel dat probleem heeft? Die van mij hapt niet naar lucht of zo als ze aan het oppervlak is, dan ligy ze daar alleen maar te liggen, en als ik eraan kom dan plonst ze snel weg, bang dat ik haar weer eruit wil halen.
Kan je misschien eens een filmpje maken? Dan kunnen wij haar toestand een beetje beter inschatten.

Ik wil even ingaan op het stukje van het drijvend voer. Ik denk dat vele goudvishouders hier op het forum de goudvissen drijvend voer geven, inclusief ik.
Het kan absoluut geen kwaad om je vis drijvend voer te geven. Maar geef drijvende korrels met een goede voedingsstofbasis. Het zou een fabeltje zijn dat ze hiervan een zwemblaasprobleem krijgen. Wat er wel kan gebeuren is dat er gasbelletjes onstaan in de darmen..dit zie je vaak aan stoelgang die aan het watteroppervlak drijft.
Geef je korrels of vlokken?

Bash ik denk dat we op het zelfde moment hebben gepost :). ik herhaal je net zo te zien :p
~ Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder ~

ZSjonnie
Lid FGF
Berichten: 5243
Lid geworden op: 21-10-2011 18:39

Bericht door ZSjonnie » 09-11-2011 19:22

Ik raad je aan om eerst eens dit artikel goed door te lezen:
http://goudvis.forum2go.nl/zwemblaasproblemen-t9.html
Welke bovenaan dit subforum terug te vinden is.
Net als FROST en Bash hierboven al aangaven.

Hier staat ook een korte uitleg in over het drijvend voer fabeltje.
Ik geef zelf bewust veel drijvend voer.
Goudvis kwekers zijn het niet altijd eens met goudvis importeurs die het niet altijd eens zijn met goudvis houders.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.

Bash
Lid FGF
Berichten: 1056
Lid geworden op: 26-10-2011 01:38

Bericht door Bash » 09-11-2011 20:13

@Sanne: Geeft niks hoor ^^ ik was het van de ontlasting zelfs vergeten en daar heb jij nou net een uitleg over gegeven dus we vullen mekaar goed aan :) alleen maar goed zou ik zeggen.
The question is not: 'Can they reason?' , nor 'Can they talk?' but 'Can they Suffer?'
Jeremy Bentham, 1748 – 1832

Never argue with an idiot; he will bring you down to his level and win from experience.

zino1976
Lid FGF
Berichten: 16
Lid geworden op: 09-11-2011 17:29

Bericht door zino1976 » 09-11-2011 20:57

In de eerste instantie gaf ik drijfvoer vlokken en korrels van het tuincentra. Daarna las ik op internet dat sluierstaarten absoluut geen drijfvoer mochten hebben het hele net staat er vol mee. TOen ben ik over gegaan op zinkende korrels van Tetra.
Dus toen kregen alle vissen alleen nog maar zink korrels. Ik heb het een tijdje geprobeerd om de andere soorten vissen drijfvoer te geven en de sluierstaarten de zinkkorrels, maar dat werkte niet. Dus de rest van de zomer en het najaar hebben ze drijfkorrels gehad.

Momenteel voer ik niet meer want bij mijn weten mogen de vissen in de vijver als de watertemperatuur laag is zoals nu geen voer meer hebben en hale ze d voeding uit de vijver en als je het wel doet kan het ecologisch evenwicht van de vijver uit balans gehaald worden, klopt dat of moet ik ze ook in de winter blijven voeren?

Ontlasting op het wateroppervlak zou ik niet weten, heb wel eens gehad dat er dingen op het watervlak lagen met wat wittig schuim erom heen maar ik wist niet zeker of dat ontlasting was, weet ook niet zeker hoe het eruit ziet :)

Een filmpje kan ik wel maken van de vis, maar dat wordt niet eerder dan zaterdag voordat ik dat kan posten omdat ik dan pas de vijver weer in daglicht zie.
Welk type voer adviseren jullie en kan ik de andere vissen er ook mee voeren dan?

Wat is de beste manier van aanpak zodat de vis niet meer ongewild boven komt drijven? Zoals gezegd hoop ik wel dat hij beneden kan blijven zodat hij kan overwinteren, is een eventueel blaasprobleem nog op te lossen?
Moet ik proberen om gekookte erwten te gaan voeren en zoja hoe moet ik dat het beste doen? pureren of schil eraf?

Ik zal het topic over zwemblaas problemen ook even doorlezen, alvast bedankt voor de reacties tot nog toe.

zino1976
Lid FGF
Berichten: 16
Lid geworden op: 09-11-2011 17:29

Bericht door zino1976 » 10-11-2011 19:01

Ik heb het topic over zwemblaas problemen even doorgenomen.
Erwten probeer ik nu te voeren maar de vissen eten alle in deze tijd van het jaar haast niet meer.
Ook heb ik gelezen dat voeren in deze tijd van het jaar gevaarlijk kan zijn omdat de vijver te koud is dan.
Welk voer adviseren jullie en kennen jullie misschien ook een doktor in noord holland bekend ket sluierstaart?

Sanne
Lid FGF
Berichten: 5888
Lid geworden op: 21-10-2011 18:59

Bericht door Sanne » 10-11-2011 19:14

zino1976 schreef:Ik heb het topic over zwemblaas problemen even doorgenomen.
Erwten probeer ik nu te voeren maar de vissen eten alle in deze tijd van het jaar haast niet meer.
Ook heb ik gelezen dat voeren in deze tijd van het jaar gevaarlijk kan zijn omdat de vijver te koud is dan.
Welk voer adviseren jullie en kennen jullie misschien ook een doktor in noord holland bekend ket sluierstaart?
Heb je de mogelijkheid om de vis apart te zetten in een quarantainebak tijdens de winter?
~ Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder ~

Plaats reactie