Pagina 1 van 4

Wat te verwachten?

Geplaatst: 30-10-2018 22:27
door Loraine
Stel dat ik in de toekomst wil kweken met 'Azraq (blauwe calico telescoopoog vrouw) en Bovine (panda telescoopoog) of Diân (donkere calico telescoopoog), wat zijn dan de kansen qua kleur en bouw?
Ik vind de ranke bouw van 'Azraq en Diân erg mooi, maar kan de diepe, grove bouw van Bovine ook zeker waarderen.
Het allermooiste zou ik een Bovine qua bouw vinden maar dan wat langer en met langere vinnen, maar hoe selecteer je daarop?
Of moet ik dan alles wat maar in de buurt komt (of gezond is qua bouw etc) laten opgroeien en pas op latere leeftijd uitselecteren?
En moet ik ze dan gewoon met zijn drieën apart zetten of bijv 2x een combinatie maken?
Uiteraard ga ik me eerst goed inlezen voor ik daadwerkelijk de stap zet tot kweken. 😉

Geplaatst: 01-11-2018 21:57
door Yoshi
Ga je inderdaad eerst goed inlezen en kijk naar kweekverslagen op het forum.
Weet wel dat kweken ook moorden is als je gaat uitselecteren, kun je dat aan om te kiezen wie wel of niet verder gaat leven bij je eigen kroost ?

Geplaatst: 02-11-2018 00:25
door Loraine
Ik heb geen probleem met culling, het hoort erbij en is het meest humaan tov laten leven met afwijkingen die hun welzijn benadelen.
Overigens zouden die vissen het in de natuur ook niet redden. 😉
Ik snap dat ik in het begin zowiezo de kromme visjes moet cullen, las dat ze tot een bepaalde grootte (2cm meen ik) ook bij de volwassen vissen gegooid kunnen worden als levend voer, bij groottes daarboven zouden ze evt eerst in de blender kunnen voordat je ze voert.

Voor nu ga ik me even goed inlezen, als ik denk dat het haalbaar is hoop ik vlug te starten zodat de fry een paar maanden oud is wanneer ik op vakantie ga en het makkelijker aan de oppas kan overlaten voor die (mid)week.
Plan is om ze dan wanneer ze groot genoeg zijn buiten te zetten in een groot framezwembad en ze daar tot september te laten zitten, daarna pas echt te selecteren op de kenmerken die ik wil zien.
Dit betekent dat enkelstaarten ook gewoon blijven, daar wil ik evt een kweek met mijn yanagi mee opzetten in de toekomst.
Ik begreep ook dat telescoopogen pas vrij laat naar voren komen, dus dan hebben die ook alle tijd om zich te ontwikkelen

Geplaatst: 02-11-2018 10:38
door Yoshi
Loraine schreef:Ik heb geen probleem met culling, het hoort erbij en is het meest humaan tov laten leven met afwijkingen die hun welzijn benadelen.
Overigens zouden die vissen het in de natuur ook niet redden. 😉
Maar geen enkele gecultiveerde fancy zou de natuur overleven.

Geplaatst: 02-11-2018 11:26
door Loraine
Daar heb je gelijk in.
Wat ik er vooral mee bedoelde te zeggen is dat een vis (of welk ander dier dan ook) geen dusdanige hinder moet ondervinden dat het welzijn wordt beïnvloed.
Dus kromme/staartloze vissen, vissen die niet of moeilijk zwemmen etc zou ik om te beginnen al cullen en wanneer ze groter worden de beter zichtbare dingen als kromme/ontbrekende kieuwdeksels, missende ogen etc.
En mss eindig ik wel met vissen die niet voldoen aan wat ik hoop te kweken, dan kan ik altijd nog kijken wat er gebeurd als ik met de nakweek een kweek start.
Mocht het dan nog niks zijn dan zijn ze heel makkelijk uit de kweek te halen en te herplaatsen.
Geld hoef ik er niet op te verdienen, het is en blijft een hobby. ;)

Geplaatst: 03-11-2018 16:04
door wil
Ik zou me eerst goed inlezen in hoe of wat er komt veel bij kijken om het een kans van slagen te geven

Geplaatst: 03-11-2018 17:10
door Loraine
Ben ik mee bezig idd.
Kom ook veel tegenstrijdige informatie tegen dus daar ook even rustig van uitpluizen wat klopt en wat het best werkt.
Ik heb gelukkig veel tijd, ook om de opkweek te verzorgen.
En mocht het niet vlug genoeg gaan met inlezen dan stel ik het gewoon een jaartje uit.
Mooist zou nl zijn als de nakweek lekker naar buiten kan in de zomer, wel apart van het grote spul natuurlijk. 😉

Geplaatst: 05-11-2018 19:47
door michelle
Yoshi schreef:
Loraine schreef:Ik heb geen probleem met culling, het hoort erbij en is het meest humaan tov laten leven met afwijkingen die hun welzijn benadelen.
Overigens zouden die vissen het in de natuur ook niet redden. 😉
Maar geen enkele gecultiveerde fancy zou de natuur overleven.
Precies de reden dat ik het toch maar niet doe. Bij mij zouden ze allemaal blijven leven. Ethisch dilemma. Ga ook geen gehandicapten mensen Cullen.

Makkelijk herplaatsen zal ook vies tegen vallen. Heb ik straks 10 over en dan. Als ze al cm zijn kan ik ze echt niet de nek omdraaien of humaner kruidnagel olie. Weten dat ze wellicht in een 20 liter bakje langzaam bij een ander de pijp uitgaan. Pfff moeilijk onderwerp.

Geplaatst: 05-11-2018 20:16
door Loraine
Ik heb tegen die tijd zo'n 1700l plus de huidige 600l en 150l.
Wsl nog een 400l en mss een 4200l erbij.
Dus kan altijd nog spreiden indien nodig. 😉
Miet ik wel de 4200l even goed afmaken met hout en piepschuimplaten zodat de vissen daar evt in kunnen overwinteren, evt een verwarmingselement erin.
Mocht ik dan met flink wat nakweek blijven zitten dan zit ik niet gauw met ruimtegebrek.
Ook bied ik ze tegen die tijd in goudvisgroepen en hier op het forum aan, dan is de kans groter dat ze bij liefhebbers terechtkomen die ze ook de juiste huisvesting bieden. 😊

Geplaatst: 05-11-2018 20:36
door michelle
Nou genoeg te bestuderen zo te lezen :wink: je heb nog even de tijd want ik neem aan dat je nog geen eieren festijnen heb om al jonkies te kunnen krijgen. Ben benieuwd naar voortgang van loraines fancy farm :wink: :P