Geplaatst: 06-12-2014 07:22
Over droogvoer,
Er is heel veel informatie te vinden over alle ingredienten van visvoer, vaak verschilt en wisselt de samenstelling maar de ingredienten lijken vrijwel hetzelfde.
Helaas brengt dit mensen op een verkeert spoor heb ik het idee, is is namelijk wel een heel groot verschil tussen bijvoorbeeld vismeel en vismeel.
Vismeel kan in oorsprong enorm verschillen, zo zou je de slechtste oorsprong van vismeel bijvoorbeeld in de tonijnindustrie kunnen zoeken. Niet alleen bevat dit soort vismeel weinig nuttig eiwit, maar door bioaccumulatie van kwik en ook het hoge zoutgehalte van het eindprodukt is de kwaliteit van het produkt erg laag ook is bewezend dat het aandeel goed verteerbare vetzuren voor vissen laag is. Dit in tegenstelling tot de visserij die specifiek voor een zeer hoge kwaliteit vismeel kleinere visjes vangt om te verwerken tot vismeel. Ik heb ergens gelezen dat dit verschil ongeveer 4 keer de kostprijs 'van het 'afval' vismeel uitmaakt. Het klinkt misschien raar, maar je ruikt verschil in de kwaliteit van droogvoer. Ruik maar eens aan goedkope pellets (die ik naar bloed en graan vind ruiken) en aan goede pellets (zee en vis). Vismeel en visolie(omega vetzuren) zijn in droogvoer het meest belangrijke ingredient en ik zoek nog steeds naar de 'ultieme' pellet die de beste kwaliteit vismeel met algen en groenten weet te combineren in een goed verteerbare pellet.
Pellets bevatten ook bindmiddel dat ook onverteerbaar voor vissen is, net als gelfood maar dan vaak in de vorm van graanproducten. Dit ook om het voer waterstabiel te maken. Persoonlijk vind ik alle claims die verhalen dat graanprodukten de verteerbaarheid verbeteren complete kolder, sterker nog ik heb eerder het idee dat ze het toevoegen om slecht verteerbare ingredienten te maskeren, maargoed dat is helaas mijn eigen negatieve mening hierover. Graanprodukten als vuller en bindmiddel hebben zoals we net besproken hebben de eigenschap heel veel vocht te binden. Zelfs zoveel vocht dat een pellet niet uit elkaar valt. Nog meer bij geextrueerde brokjes die door verhitting en onder druk als het ware 'gepoft' worden. Ook hierbij is weer te bedenken wat dit proces doet met de kwaliteit van de eiwitten, maargoed.
Voor mij is het duidelijk dat ik hoe dan ook beter kan zoeken naar de beste ingredienten die goed te verteren zijn, dat hier ook toevoegingen in zitten die onzin zijn doet er eigenlijk niet eens toe want dat is nu eenmaal zo. Misschien is een combinatie van diepvries en gelvoer het beste, ik heb zelf slechte ervaringen met diepvries maar ik heb het idee dat dit weer meer met de wen van mijn vissen te maken heeft. Ik kreeg altijd snel ontsteking van de wen door het voeren van diepvries muggelarven namelijk.
Er is heel veel informatie te vinden over alle ingredienten van visvoer, vaak verschilt en wisselt de samenstelling maar de ingredienten lijken vrijwel hetzelfde.
Helaas brengt dit mensen op een verkeert spoor heb ik het idee, is is namelijk wel een heel groot verschil tussen bijvoorbeeld vismeel en vismeel.
Vismeel kan in oorsprong enorm verschillen, zo zou je de slechtste oorsprong van vismeel bijvoorbeeld in de tonijnindustrie kunnen zoeken. Niet alleen bevat dit soort vismeel weinig nuttig eiwit, maar door bioaccumulatie van kwik en ook het hoge zoutgehalte van het eindprodukt is de kwaliteit van het produkt erg laag ook is bewezend dat het aandeel goed verteerbare vetzuren voor vissen laag is. Dit in tegenstelling tot de visserij die specifiek voor een zeer hoge kwaliteit vismeel kleinere visjes vangt om te verwerken tot vismeel. Ik heb ergens gelezen dat dit verschil ongeveer 4 keer de kostprijs 'van het 'afval' vismeel uitmaakt. Het klinkt misschien raar, maar je ruikt verschil in de kwaliteit van droogvoer. Ruik maar eens aan goedkope pellets (die ik naar bloed en graan vind ruiken) en aan goede pellets (zee en vis). Vismeel en visolie(omega vetzuren) zijn in droogvoer het meest belangrijke ingredient en ik zoek nog steeds naar de 'ultieme' pellet die de beste kwaliteit vismeel met algen en groenten weet te combineren in een goed verteerbare pellet.
Pellets bevatten ook bindmiddel dat ook onverteerbaar voor vissen is, net als gelfood maar dan vaak in de vorm van graanproducten. Dit ook om het voer waterstabiel te maken. Persoonlijk vind ik alle claims die verhalen dat graanprodukten de verteerbaarheid verbeteren complete kolder, sterker nog ik heb eerder het idee dat ze het toevoegen om slecht verteerbare ingredienten te maskeren, maargoed dat is helaas mijn eigen negatieve mening hierover. Graanprodukten als vuller en bindmiddel hebben zoals we net besproken hebben de eigenschap heel veel vocht te binden. Zelfs zoveel vocht dat een pellet niet uit elkaar valt. Nog meer bij geextrueerde brokjes die door verhitting en onder druk als het ware 'gepoft' worden. Ook hierbij is weer te bedenken wat dit proces doet met de kwaliteit van de eiwitten, maargoed.
Voor mij is het duidelijk dat ik hoe dan ook beter kan zoeken naar de beste ingredienten die goed te verteren zijn, dat hier ook toevoegingen in zitten die onzin zijn doet er eigenlijk niet eens toe want dat is nu eenmaal zo. Misschien is een combinatie van diepvries en gelvoer het beste, ik heb zelf slechte ervaringen met diepvries maar ik heb het idee dat dit weer meer met de wen van mijn vissen te maken heeft. Ik kreeg altijd snel ontsteking van de wen door het voeren van diepvries muggelarven namelijk.