Pagina 1 van 5

gelfood

Geplaatst: 07-12-2011 19:56
door christa41
ik zie regelmatig filmpjes en artikelen voorbij komen over gelfood. hier een voorbeeld. http://www.youtube.com/watch?v=xP5RB3CTdUA
er wordt gesuggereert dat dit gezonder/beter zou zijn voor de vissen. maar is dit echt zo? hoe zit dat met vezels en dergelijke?

Geplaatst: 07-12-2011 20:09
door ZSjonnie
Als je het goed doet is het gezonder/beter voor de vissen.
Je kan namelijk zelf precies bepalen wat de voedingsstoffen worden.
Granulaat (ook vlokvoer) zet uit in water en produceert gas, sommige goudvissen kunnen hier niet tegen en gaan drijven.
Bij gelfood heb je hier geen last van.

Geplaatst: 07-12-2011 20:13
door Sanne
Ik heb ooit zo eens een recept gezien , maar euhm niet gemakkelijk om te maken als je het mij vraagt :)

Geplaatst: 07-12-2011 20:27
door Rex Hunt
ik denk als je dit een beetje onder de knie hebt,er nog geld aan kan verdienenen ook.
:wink:

Geplaatst: 07-12-2011 21:22
door Ferry
Het is juist heel eenvoudig te maken lijkt mij. Gelatinepoeder.. ingredienten en gaan met die banaan :D

Hier staan wat recepten die ik weleens wil proberen:
http://thegab.org/Goldfish/gelfoodrecipes.html

Geplaatst: 07-12-2011 21:28
door vissengek12
Mij lijkt het eigenlijk ook echt ideaal.
En het zou ook goedkoper zijn dat het huidige merkvoer of niet?
Je kan kijken wat je vissen nodig hebben voor hun ontwikkeling (als je maar 1 soort houd dan) en dan kan je het eten daar precies op perfectioneren.
Klinkt geweldig en top.
En oefening baart kunst zeggen ze toch?
Nu nog uitzoeken wat Demekins het meeste nodig hebben en misschien ga ik het wel een keer proberen.
Zou je hier echt hoofdvoer van kunnen maken?

Geplaatst: 07-12-2011 21:53
door ZSjonnie
Er zijn mensen die niets anders voeren :wink:

Geplaatst: 07-12-2011 21:58
door Ferry
Kant en klaar voer is alleen zo ontzettend makkelijk!

Maar.. als je zo die recepten bekijkt.. het is echt doodeenvoudig om te maken. En ik denk dat je binnen 10min klaar bent.

Ik zal binnenkort wel eens wat proberen en er een verslagje van maken :lol:

Geplaatst: 07-12-2011 22:03
door vissengek12
Het verbaast me amper dat er mensen zijn die niet amper voeren.
Ik was aan het denken net van. Maar dan moet je er nog wel groenten ofzo naast voeren, of rode muggenlarven. Maar die voedingswaarde kan je allemaal in het voer mengen. :P

Lijkt me erg interessant als er een verslagje komt ('Koken, met Ferry!' :lol: ) . Of gewoon een sticky met allemaal recepten (idee?)
Waar kan ik eigenlijk vinden wat een bepaalde kweekvariant het beste nodig heeft in het voer? Ik kan het niet vinden :?

Geplaatst: 11-07-2012 11:55
door vissengek12
Ferry schreef: Ik zal binnenkort wel eens wat proberen en er een verslagje van maken

:)


Weet niet of dit ook geld voor onze vissen, maar vond het wel een interessant iets:

VITAMINE A (Rhodopsine):

Vitamine A heeft heel wat functies in het lichaam. Naast het bevorderen van groei en het gezond houden van de buitenlaag in weefsels en organen, bevordert vitamine A ook de weerstand tegen infecties van de ademhalingswegen en verkort het de ziekteduur, en bevordert het gezichtsvermogen. Na het beschermen van de huid, is het ook een vruchtbaarheidvitamine. Vitamine A is tevens nuttig bij de behandeling van verschillende oogaandoeningen. Een tekort een Vitamine A kan lijden tot oogbeschadiging en bloedingen van de huid.

VITAMINE B1 (Thiamine):

In nodig om uit de koolhydraten in de voeding energie te winnen en de hersenen en de zenuwen van suiker (zenuwvoeding) te voorzien.Verbetert de spijsvertering en bevordert de groei. Een tekort een Vitamine B1 kan lijden tot bewegingstoringen en krampen.

VITAMINE B2 (Riboflavine):

Speelt bij verwerking van proteïnen en draagt bij tot een gezonde huid (bescherming van slijmhuid) en instandhouding van de weefsels en opbouw van spieren. Van belang voor een normale groei van de vis. Optredende gebreken zijn bloedingen van de huid en storingen in het zenuwstelsel.

VITAMINE B5 (Pantotheenzuur) of(vitamine PP):

Speelt bij de opbouw van verschillende enzymen een belangrijke rol.

Invloed op het opbouwen van antistoffen en reduceren van nadelige en giftige effecten van antibiotica. Ook nuttig voor de opbouw van het zenuwstelsel en celvorming. Handhaven van het normale groeipatroon. Kan in het lichaam worden aangemaakt. Typerende gebreken zijn beschadigen aan de kieuwen.

VITAMINE B6 (Pyridoxine, Pyridoxal en Pyridoxamine):

Voorkomt verschillende huidaandoeningen, vermindert spierkrampen en werkt als een natuurlijk diureticum (urinedrijvend middel). Assimileert ook vetten en eiwitten. Is ook van belang voor het zenuwstelsel. Een tekort een Vitamine B6 kan lijden tot de beschadiging van het zenuwstelsel, het geen zich uit in bewegingsstoornissen.

VITAMINE B12 (Cobalamine):

Geeft meer energie en voorkomt bloedarmoede door de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Bevordert de groei en eetlust. Bij gebrek aan vitamine B12 kan dit dus lijden tot bloedarmoede en groeistoornissen.

VITAMINE C (Ascorbinezuur):

Speelt een grote rol in de gezondheidstoestand van de vis. Geneest wonden, versnelt het genezingsproces, bestrijdt stress, reduceert de effecten van allergieveroorzakende stoffen. Het verlengt ook het leven door eiwitcellen bijeen te houden. Speelt een grote rol bij de absorptie van ijzer in het lichaam. Verder is het belangrijk bij de opbouw van het skelet en verbetert de weerstand.

Een ernstig tekort aan vitamine C leidt tot scheurbuik. Een licht gebrek leidt tot moeheid, verminderde weerstand tegen infecties en een slechte wondgenezing. Het kan ook lijden tot vervorming van de kieuwen.

VITAMINE D (Calciferol, Ergosterol):

Belangrijk voor de absorbering van fosfor en ijzer voor de vorming van het skelet. Een gebrek aan vitamine D leid tot vervorming van de botten, namelijk rachitis.

VITAMINE E (Tocoferol):

Versterkt de werking van vitamine A en andere waardevolle onverzadigde vetzuren. Levert zuurstof aan het lichaam. Paardrift-opwekkend. Verder stimuleert het de vruchtbaarheidshormonen.

Een tekort aan vitamine E kan lijden tot onvruchtbaarheid en leververvetting.

VITAMINE H (biotine) Is een groeifactor:

Daarentegen leidt een gebrek aan biotine tot groeistoornissen, maar ook tot een gebrek aan eetlust en krampen.

VITAMINE K (Menadion):

Bevorderlijk voor een goede bloedsomloop en voorkomt inwendige bloedingen. Vitamine K1 & K2 worden door de darmbacteriën in het lichaam aangemaakt. Vitamine K3 is een kunstmatige vitamine.

Een tekort aan deze vitamine kan lijden tot vertraging van het genezen van een wonde en kan bovendien lijden tot leveraandoening.

VITAMINE P (Citrus Bioflavonoiden):

Verhoogt de weerstand tegen infecties. Heeft een invloed op het juist functioneren van vitamine C en de absorptie ervan.

Choline :

Is nodig voor het te verteren van vet. Een gebrek aan choline leidt onder andere tot leververvetting.

NIACINE (Nicotinezuur):

Maakt deel uit van een B-complex familie en is heel belangrijk voor de aanmaak van geslachtshormonen. Nuttig voor een gezond zenuwstelsel. Gunstig voor een goed spijsverteringssysteem en verlicht maag- en darmaandoeningen.

FOLIUMZUUR:

Belangrijk voor een gezonde huid, bestrijdt bloedarmoede en biedt bescherming tegen voedselvergiftigingen en ingewandenparasieten.

Zoals je aan bovenstaande besprekingen van de vitaminen hebt kunnen merken, spelen zij een belangrijke rol in de gezondheidstoestand van de vis. Deze vitaminen moeten dan ook voldoende aanwezig zijn en dat kunnen we verwezenlijken door het geven van kwaliteitsvoer waaraan deze vitaminegroepen zijn toegevoegd.

Een goede vitaminehuishouding bij vissen levert gezonde en minder zieke vissen op.
Zou dit allemaal in gelfood kunnen worden verwerkt?
Ik vraag me af hoelang gelfood houdbaar is eigenlijk. Als je het invriest zou het langer houdbaar moeten zijn toch?