Pagina 1 van 1

(vijver)algen bestrijden

Geplaatst: 17-01-2012 23:53
door martijn260176
Het onderstaande "verhaaltje" gaat niet te diep in over de scheikundige dingen van het waterkwaliteit, maar hierin bespreek ik een aantal tips en oorzaken om extreme algengroei te voorkomen. Zodat iedere vijverbezitter optimaal kan genieten van zijn/haar vijver/vissen.

Algen zijn in feite gewoon planten die van nature in elk water voorkomen, dus ook in de vijver. Net als andere planten groeien ze door voedingsstoffen en met behulp van zonlicht zetten ze dit om in bladgroen.
Algen staan aan het begin van de voedselketen, heel veel kleine waterdiertjes leven van algen en daardoor zijn algen best nuttig in de vijver. En een vijver die helemaal geen algen bevat, is eigenlijk een “dode” vijver. We hebben alleen liever niet teveel algen in de vijver want het is geen mooi gezicht en als je teveel alg in de vijver hebt betekend dit dus, dat je vijverplanten veel concurentie krijgen om de voedingsstoffen en daardoor groeien de planten niet goed of sterven zelfs af.

Je hebt in de volksmond 2 “soorten” alg, namelijk de draadalg (lange groene slierten) en de zweefalg (de bekende groene soep).

Een aantal oorzaken die algengroei bevorderen:
-Een vijver in de volle zon zal eerder last krijgen van algengroei. Het meest ideaal is om een vijver in de halfschaduw aan te leggen. Mocht de vijver al in de zon liggen dan kun je voor een zonwering zorgen. Dit kan bijvoorbeeld door het bouwen van een pergola die je kan bekleden/begroeien. Ook het poten van hogere planten bij de vijver, of meer waterplanten in de vijver te zetten die voor schaduw zorgen, zoals bijvoorbeeld waterlelies of drijfplanten.
-Via de regen/grondwater komen er ook voedingsstoffen in het vijverwater, helaas kun je hier weinig aan doen, behalve dan leidingwater gebruiken om de vijver te vullen en de gehele vijver af te dekken. Maar dit is niet echt gebruikelijk.
-De vissen krijgen teveel voer. Niet opgegeten of niet geheel verteerd voer zorgt voor een toename van voedingsstoffen.
-Teveel vissen in de vijver, vissen poepen in het water en die uitwerpselen zijn weer voedingsbronnen voor de algen.
-Te weinig planten in de vijver die concurreren met de algen om de voedingsstoffen, zorg dat je genoeg “goede” planten in de vijver hebt staan die veel voedsel nodig hebben.
-Bladafval dat in de vijver waait of met regenwater in de vijver stroomt, en er dus een laag organisch afval op de bodem (slib) ontstaat dat weer kan gaan rotten en weer voor meer voedsel in het water zorgt.
-Een technisch of biologisch slecht werkend filter of een filter met een te geringe capaciteit. Zorg voor een goede biologische filterwerking, zodat er veel voedingsstoffen “afgebroken” worden en het waterkwaliteit goed is. Ook in de winter zul je het filter moeten laten werken, al zou het met minder capaciteit kunnen.

Zoals je hierboven al gelezen hebt staan er bij de oorzaken ook meteen eventuele "oplossingen" hoe je kan voorkomen dat je een extreme algengroei kunt krijgen.
Als je een nieuwe vijver wilt bouwen kun je dit het beste doen in het najaar, omdat de zonuren dan afnemen en ook het zonlicht (kracht) dan afneemt. Zo heeft het nieuwe water beter (langer) de kans om een betere bacteriecultuur te verkrijgen. En zorg dat je dan vroeg in het voorjaar voldoende zuurstofplanten in de vijver zet, zodat de alg meten een goede concurent heeft aan het begin van het voorjaar.
Want mocht je dit niet doen en in het voorjaar/zomer de vijver bouwen, dan is er nog geen degelijke bacteriecultuur, planten moeten nog aanslaan terwijl de alg al geniet van het zonlicht en voedingsstoffen. En zo begin je al met een achterstand en tegenslagen.

Uiteraard kun je algen ook tegengaan met chemische middelen, maar mijn persoonlijk mening is, dat je beter de rede kunt wegnemen waarom je teveel alg in je vijver hebt. Ook kun je een uvc-"filter" aan je filterinstallatie kopplen, dit kan wel helpen, maar dit werkt vooral preventief en heeft ook zo z'n nadelen.

Geplaatst: 17-01-2012 23:59
door Gast
De beste bestrijding tegen algen vind ik altijd nog de vissen zelf. Mijn sluiers hebben zich deze zomer helemaal rond en bol kunnen vreten met die troep :D

Geplaatst: 18-01-2012 00:03
door martijn260176
Klopt, de vissen kunnen het wel waarderen, het is ook zeker niet slecht. Ziet er alleen niet uit als het te erg wordt. Mijn vijver hoeft ook niet kraakhelder te worden (als het waterkwaliteit maar goed is), mag best wel wat alg inzitten, zolang ik in de toekomst maar van de vissen en de gehele vijver kan genieten. Ik haalde er altijd erg veel ontspanning uit, kon er echt heel lang in wegdromen, door lekker nar de vissen te staren als die helemaal rustig en elegant voorbij zwommen.
Kan niet wachten tot het weer zover is.

Geplaatst: 18-01-2012 00:09
door Gast
Ja ik ook...zit in Jan/Feb altijd een beetje in een winterdepressie.. :?

Geplaatst: 18-01-2012 09:49
door martijn260176
Ik ken het helemaal, maar het schiet al aardig op :roll: . :D