Nieuwe bak in aantocht

Planten, bare-bottom, hout, stenen en meer [leden]
Stef
Lid FGF
Berichten: 398
Lid geworden op: 13-07-2016 02:37

Nieuwe bak in aantocht

Bericht door Stef » 18-07-2016 11:42

Net een mail ontvangen van de bouwer van de bak, die komt morgenmiddag het nieuwe aquarium brengen dus net meteen even zand en planten besteld.
Tot zover: Filterzand 1-2 mm.
Planten:
2x Cabomba aquatica
2x Elodea densa
1x Microsorium pteropus
1x Ludwigia sp. Mini Super Red
1x Cladophora aegagropila

En dan maar even aankijken wat ze ermee doen, ben benieuwd want tot nu toe slopen ze echt alles wat er in de bak zit.

Meteen nog maar even een vraagje, hoe hoort de stroming in je bak te gaan, ik neem aan van bv links naar rechts dus de instroom aan de ene kant en de aanzuig aan de andere kant. Gebruiken jullie liever een spraybar of de normale uitloop? Ik heb een JBL e901, gebruik nu de platte uitloop ipv de spraybar op de kleine bak en heb daar de aanzuig en de instroom aan 1 kant hangen, kan daar niet anders zoals de bak staat en heb dus nu eigenlijk een dubbele stroming in de bak, de helft heen en de andere helft terug.
Foto's volgen zodra de bak er is, was ook niet veel te vroeg aangezien mijn oude bakje is gaan lekken op een kitnaad, gelukkig aan de bovenkant maar geen idee hoelang hij het nog houd. Zit nu even een spanbandje omheen voor de zekerheid.
Groet Stef.

Vlekkie2016Pipi
Lid FGF
Berichten: 1862
Lid geworden op: 26-03-2016 01:49

Bericht door Vlekkie2016Pipi » 18-07-2016 14:28

Hoi Stef,
Spannend, eindelijk je nieuwe aquarium inrichten.

Ja de stroming, ik heb de instroom pijp, en de uitstroomspraybar allebei aan de linkerkant zitten. De spraybar, gaat net onder het wateroppervlak, en stroomt naar de rechterzijkant, tegen de ruit. En jet water, kaatst weer terug naar de linkerkant het instroomrooster in.

Ik heb de spraybar wel eens naar de vooruit gericht gehad, maar dat vonden PiPi en Vlekkie niet fijn. Je moet zelf even ondervinden wat voor jou het beste werkt. Als je maar kunt zien dat er vuil je instroomrooster gaat, dat is ook belangrijk.
Ik weet niet of het bij mij goed is? , ik heb er ook wel Eems een vraag over gedaan, beetje uitproberen.

Succes, groetjes Louise

Stef
Lid FGF
Berichten: 398
Lid geworden op: 13-07-2016 02:37

Bericht door Stef » 18-07-2016 16:45

Hoi Louise, ik heb wel het idee dat mijn 2 barrels het zo wel lekker vinden, in het midden precies tussen de stromingen in kunnen ze een beetje chillen, ze zwemmen ook veel meer dan ze voorheen deden nu. Ook veel minder last van poep in de bak, gaat toch behoorlijk wat van de aanzuig en dus het filter in. Scheelt weer stofzuigen. Dat stofzuigen vinden ze machtig interessant trouwens, ze komen steeds kijken bij de koker haha. Alles is besteld dus van de week maar even inrichten en foto's maken.
Ik kijk wel even wat beter gaat op de nieuwe bak qua stroming, alles aan 1 kant of van de ene naar de andere kant.
Groet Stef.

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 18-07-2016 19:49

Hi Stef,

Leuk morgen je nieuwe bak. Hij moet toch even een paar weken indraaien dus heb je even de tijd om te kijken wat het beste gaat werken.

Er zijn verschillende meningen over stroming. Ook afhankelijk van het soort vis wat erin zit. Ik heb hier een hele studie van gemaakt en op diverse forums het een en ander gelezen. Zeer irritant die grote hopen poep.

De meeste kiezen voor een spraybar over de lengte van de bak. Spraybar schuin omhoog richten zodat oppervlakte in beweging is en dan afketst op het voorraam. Uitvoer links of rechts maakt niet uit. Ik heb dit zelf nooit geprobeerd gezien ik een achterwand heb en geen mogelijkheden heb om ze te bevestigen op de achterwand. Ik ben alleen bang, gezien jij zand gaat gebruiken, dat je zand dan achteraan je bak komt te liggen.

Spraybar op het zijraam schuin van achterste bovenste hoek naar voorste onderste hoek, dan heb je zowel boven als onder stroming. Weinig rustruimte voor je vissen en ook je zand gaat verschuiven. Zelf ondervonden. Spraybar rechts, invoer links, of andersom. Zand achteraan in hopen, me vissen lagen in een hoekje.

Ik vind het platte JBL bekje minder stroming geven. Stroom water, word toch als ware afgeknepen. Ik heb gewoon het bochtje met de grote opening. Als je voel dan voelt dit sterker. Ik heb de pijp langs de achterwand naar de invoer aan de andere kant gericht. Als ik met wat voor verlengstuk naar voren ga richten gaat je zand bewegen door de stroming met resultaat kale delen in de bodem waar bruinalg op gaat groeien. Nu wel rekening mee houden dat mijn pomp een stuk sterker is. Heb er trouwens 2, is nog anders. Maar die uitleg heb je even niet nodig. Hoewel ik dus 3000 liter per uur heb staan met 2 invoer op 260 liter kan je het vergeten dat alle poep je filter ingaat. Helaas. Bij mij liggen er hele bergen onder me invoer. Als je mazzel heb en je sluier er even gaat grondelen zie je wel wat verdwijnen maar het gaat echt die invoer niet in allemaal.

Obstakels zoals keien heeft ook weer invloed op de stroming en kan ook weer afketsen zodat het weer anders loopt. Mooie manier om te testen is bij je uitvoer wat nitrivec erin te doen, zie je hoe je water stroomt. Plukje cambodia van de plant afhalen en laten zweven, dan zie je waar hij heen gaat en daar je inlaat plaatsen.

Het mooiste is dat je wateroppervlak wat in beweging is, geen golfslagbad maar rimpels dit heeft weer te maken met zuurstof en het voorkomen van een kaamlaag. Dit kun je ook oplossen met een luchtpompje, bruissteentje ofzo, die belletjes maakt, dan is ook je oppervlak in beweging.

Even je lampenset eraf halen. stroomt er echt een plas water af dan heb je teveel golven.

Leuk hoor. lekker inrichten en uitproberen. Wij verwachten natuurlijk wel foto`s.

Groet
Michelle

Stef
Lid FGF
Berichten: 398
Lid geworden op: 13-07-2016 02:37

Bericht door Stef » 18-07-2016 20:21

Hoi Michelle, ben bang dat een paar weken indraaien er niet echt in zit ivm lekkage op de huidige bak, gelukkig draait het nieuwe filter nu alweer een tijdje in de oude bak, ik denk dat ik het huidige water 1 op 1 overzet in de nieuwe bak. Heb een klein piekje nitraat gehad met plaatsen van het nieuwe filter maar alle waardes zijn nu goed (volgens de teststrips dan). Baal ik wel van maarja, het is niet anders. Als ik het oude water gebruik is het eigenlijk een verversing van 2/3 van het water, zou moeten kunnen lijkt me. Tips op dat gebied zijn welkom. Trouwens, tips op alle gebieden zijn welkom haha.
Geen idee hoe het zand zich gaat houden, ik heb geen achterwand dus kan wel wat spelen met de in en uitflow. Nu neemt hij ook niet alle poep mee maar wel veel want er ligt minder dan de helft van normaal. Ik zuig het altijd weg met zo'n speciale hevelslang met een zachte bredere koker aan de ene kant en een handpompje aan de andere kant zodat je niet aan de slang hoeft te zuigen, werkt perfect, dat blijf ik dus gewoon doen in de nieuwe bak. Daar zit ook een filter in al vermoed ik wel dat die niet alle zand tegen gaat houden, dat gaan we proefondervindelijk vaststellen :wink:
Lampenset heb ik niet maar ik heb nu ook een kleine rimpel op het oppervlak dus ik ga dat gewoon ook proberen voor elkaar te krijgen in de nieuwe bak. Ik heb me eigenlijk ook helemaal niet verdiept in een lichtbak. We hebben een behoorlijk lichte huiskamer (tuin op het zuiden) dus als het buiten donker word word het binnen ook pas donker. Gaat me dat in de winter problemen opleveren? De oudste weet niet beter trouwens en die groeit nog steeds als kool dus ik heb niet de indruk dat ze licht tekort komen.

Even nadat ik bovenstaande getikt heb bedenk ik me ineens dat het indraaien natuurlijk eigenlijk alleen voor het filter is en dat het oude water er niet zoveel mee te maken heeft. Zeg ik dit goed? Filter draait nu 2 weken op de oude bak. Is dat genoeg?
Groet Stef.

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 18-07-2016 21:39

Hi Stef,

Ik bedoel niet dat je filter het zand aanzuigt, maar je uitstroom waar het water uit komt, als die flinke stroming op de bodem geeft gaat hij je zand wegblazen. Bij mij met de spraybar lag al mijn zand als duinen achter in de bak, word weggeblazen. Dit is naar eigen ervaring

Hou me wel te goeden dat ik ook alle informatie van het net afhaal en ik het voor mezelf zuiver naar wat logisch is. Heb geen vissenopleiding hoor!!!

Je bacteriecultuur zit in je filter, bodem en planten. Het water minimaal. Dus ik zou kiezen voor geheel vers water. Nieuwe bodem en nieuwe planten, dus je hebt niet alle bacterieen om meteen goed van start te gaan.

Maar je moet wat gezien de ander op barsten staat. Kun je niet even dat oude filter ook laten meedraaien in je nieuwe bak? 2 weken indraaien zal niet genoeg zijn om over stabiel te hebben. Of probeer je oude filtervulling ergens te plaatsen. Is ook weer extra bacterieen. Mocht je nog in je oude bak rotsen hebben ofzo ook overzetten zonder te poetsen. Hier zitten ook bacterieen op.

Piekje nitraat NO3 is niet zo van belang. Nitriet NO2 is van belang en ammoniak NH4. Deze waardes zijn van invloed op je vissen, ziek, zwak, misselijk, dood. Andere waardes zijn weer van belang voor algen, planten. Maar in jouw geval moet je bij de opstart eerst naar NO2 en NH4 kijken. De rest komt later wel.

Volgens mij hebben je vissen geen licht nodig maar je planten wel. Als je planten goed groeien geven je planten weer zuurstof af aan je water wat je vissen weer nodig hebben. Ook helpen je planten weer om afvalstoffen om te zetten naar NO3 nitraat. Weer hier een goed balans in geeft weinig kans op algen. De rimpeling aan het oppervlak zorgt ook voor zuurstof in je water. Direct zonlicht geeft algen in je bak. Daar houd mijn verworven scheikundige, biologische vergaarde kennis op.

Doe jezelf en je vissen een plezier en schaf z`on druppeltest aan en zeker in het begin geld simpelweg; meten is weten. Zo gauw je nitriet en ammoniak meet moet je verversen!! In de koffer zit een boekje die je mee kan nemen de nachtdienst in daar staat per waarde wat het inhoud, wat te doen bij te hoog of te laag, samenhang van de waardes. Is ff stevige kost maar is wel erg handig.

De poepzuiger is prima. Ik hou meer van gemak en heb op batterij zodat ik geen emmers vies en schoon water moet zeulen. Op batterij zuig je op, water gaat terug in bak en poep in zakje. Volgens mij heeft Louise z`on gravelcleaner. Hang je aan de bak vangt ook de poep op, geen emmergezeul. Nu je toch weer wat heb te googlen heb je ook nog een JBL in/out systeem om makkelijk te verversen zonder emmers.

Tja je begin met een aquarium en kom allerlei snufjes tegen. het kost wat maar dan heb je ook wat :wink:

FF een oproep aan Michel1968 om te verbeteren of aan te vullen want hij heeft volgens mij veel meer verstand van filters etc.

Michelle

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 19-07-2016 10:50

Hi Stef,

Jij loop nu zeker bij de voordeur te ijsberen. Waar blijft die bezorger toch :wink:

Ik ga er van uit dat elk aquarium een lichtbak heeft maar dat is dus niet zo. Nog even een aanvulling. Bij Vidaxl heb je een soort van beugels met licht die je erop kan zetten. Dan zweven de lichten erboven zeg maar. Geen idee of dit wat is en of ze ze nog hebben, dat moet je zelf even bekijken.

Nog een stukje verworven plantenkunde :P

Je planten hebben z`on 8 uur licht nodig voor de zogeheten fotosyntese. Als je kijk naar je cambodia gaan de bovenste kroontjes open staan dan absorberen ze licht. Na ongeveer 8 uur gaan de topjes dicht. Dan beginnen ze zuurstof af te staan. Ik weet eigenlijk wel zeker dat dit zonder licht niet zal gaan lukken met plantjes. Ook geen ramp maar dan hoef je niet raar op te kijken dat je plantjes het loodje leggen.

Het licht is ook weer een heel moeilijk verhaal. Mensen met hele mooie plantenbakken hebben speciale verlichtingsbalken. Voegen diverse bolletjes, pilletjes, poeders en waters toe om groei te stimuleren. Dan hebben we het nog niet over apparatuur met CO2. Ik denk alleen dat deze mensen absoluut geen sluier erin willen hebben. Die schieten ze af als ze het beesje aan de planten zien trekken, hun bolletjes omhoog grondelen en de bladeren eraf vreten. :wink:

Veel plezier vandaag.
We verwachten vanavond foto`s he met je barrels zwevend in hun nieuwe villa.

Stef
Lid FGF
Berichten: 398
Lid geworden op: 13-07-2016 02:37

Bericht door Stef » 19-07-2016 12:12

Hoi Michelle, heb even gekeken bij de lichtbakken, ze hebben ze nog. Ik heb er nu altijd van die gemengde bosjes instaan met ook die cabomba en die groeien echt de bak uit, ik knip ze altijd af en zet ze er weer tussen in het ornamentje (zal ik overzetten zonder schoonmaken) dus ik denk dat ze evengoed licht genoeg hebben. Hoe dat van de winter word weet ik niet maar er hangen twee lampen boven de eettafel waar hij op komt te staan dus ik kijk wel wat er gebeurt, kan altijd nog een lichtbakje aanschaffen maar de planten zijn hier bijzaak. Die gemengde bosjes worden regelmatig volledig gesloopt hihi. Moet toch iedere 2 a 3 maanden wel bijkopen. Ik hoop dat ze de sierplantjes met rust laten maar de tijd zal het leren.
En ja, ik zit voor de drempel met het toetsenbord, tussen 12 en 13 komt hij pffff. Kom nou.....
Zal wel een fotootje plaatsen straks maar nog niet van zwevende sluiers. Het zand komt ook vandaag en de plantjes worden morgen verstuurd dus die zullen donderdag dan wel komen, ben hier nog met een verbouwing van het toilet bezig (bijna klaar) en donderdag komen ze de nieuwe schutting plaatsen, morgen de oude weghalen en ik moet de hele week ook middagdiensten draaien dus ik denk dat ik vrijdag poas het spul overzet. Ach, dan draait het nieuwe filter bijna 3 weken , iedere dag extra is mooi meegenomen.
Leuk dat iedereen interesse heeft, ondanks dat het hier rustig is valt er iedere dag wel weer iets te lezen. Al is het niet altijd goed nieuws, nogmaals sterkte, we hebben huisdieren sinds ik ben geboren en dat ik ging samenwonen hebben we direct honden en katten genomen dus ik weet hoe het voelt. Zijn toch je kiddo's. Op het moment hier alleen Hugo de rottweiler rondlopen en Snip en Snap in de bak. Onze laatste kat hebben we 3 jaar geleden laten inslapen na ruim 18 jaar.
Afijn, kom nou met die bak.....

update.... tussen 12 en 13 werd dus 14.45 pffff gelukkig wilde mijn collega even voor me blijven anders was het vandaag niets meer geworden. Inmiddels dus de bak op de plek waar hij komt te staan.

Afbeelding

Zand is ook geleverd, nu wachten op de plantjes.
Groet Stef.

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 19-07-2016 17:35

GRRRR, balen dan he. Heb je eindelijk de bak binnen en kan je niet verder omdat je moet werken.

Wel een mooi formaat bak zeg. Mijne is erg hoog met z`on bijpassend kastje eronder. Gelukkig ben ik vrij lang maar ik moet toch op de tenen staan en tot de oksel erin om de bodem te bereiken. Jouw opstelling is zo erg handig.

Morgen weer een dag om van start te gaan. Hou je wel rekening met het feit dat die bak enigszins waterpas moet staan. Anders teveel druk op een bepaalde kant, kitnaad. Zonde als je weer gedonder krijg met een spanband eromheen.

Schuttingen, WC. Ach loopt ook niet weg hoor, Morgen foto`s van gevulde bak, he. Je moet wel prioriteiten stellen en delegeren, het leukste eerst :lol: :lol:

Vrouw in de keuken met emmers zand, spoelen, erin kiepen, tuinslang en water erin 9beetje zelfde tempratuur), filter erin , sluiers erin en klaar is Stef. Morgen mooie tempratuur om wat werk te verzetten. Niet stiekum na het werk er zelf in gaan zitten, he.

Je plantjes kun je beter even in een emmer doen met vers water en een paar dagen laten staan. Elke dag schoon water. Kwekers willen wel eens het een en ander aan gif toevoegen. Of verdwaalde beesjes. Vooral die cambodia schijnen ze vol te gooien met slakkengif. Ik doe het zo maar volgens mij doet Louise ze nog ontsmetten met een of ander middel. Wellicht kan ze aanvullen hoe zij dit doet.

Je sluiers kunnen wel even zonder plantjes hoor.

Stef
Lid FGF
Berichten: 398
Lid geworden op: 13-07-2016 02:37

Bericht door Stef » 19-07-2016 19:08

Helaas is de schutting morgen prio, donderdag komen ze de nieuwe zetten dus de oude moet dan wel weg zijn. Is niet zoveel werk meer, vandaag al wat gedaan, dan nog even de koi vijver van een maatje beetje bijvullen en wat voer erin, moet ook ff met deze temperaturen. De tafel staat gelukkig al waterpas maar daarom zit ook dat schuimrubber yogamatje eronder (6mm), dan kan de bak zichzelf 100% waterpas zetten zonder dat de boel gaat scheuren al verwacht ik dat niet met 8mm glas en 2 verstevigings strips erin, maar better safe than sorry.
Dat zelf erin gaan zitten gaat niet passen denk ik haha, ben nogal aan de maat zeg maar :wink:
plantjes eerst in een emmer, check.
Wellicht vind ik wel een gaatje om de boel af te vullen, je gaat het zien.....of niet.... :lol:

oh ja, ik moet eerst nog die 2 zwarte ronde palen onder de tafel monteren ,2 extra poten gehaald ivm het gewicht van een volle bak, anders begeeft de tafel het denk ik dus dat is ook een prio.
Groet Stef.

Plaats reactie