Laat ik me even netjes voorstellen...

Stel jezelf voor aan de rest van de leden [leden]
Stef
Lid FGF
Berichten: 398
Lid geworden op: 13-07-2016 02:37

Laat ik me even netjes voorstellen...

Bericht door Stef » 13-07-2016 04:49

Hallo allemaal, ik ben Stef, 44 jaar jong, getrouwd en heb een dochter van ruim 5, een rottweiler en in het bezit van 2 sluierstaarten.
Tijdens het zoeken naar info over sluierstaarten tijdens mijn nachtdienst kwam ik dit forum tegen. (het is rustig vannacht)
Een speciaal forum voor alleen goudvissen, da's kaassie want daar zit dus alle know how waar ik graag gebruik van ga maken.

Eerst maar even een kleine inleiding, een kleine 4 jaar geleden was ik met dochterlief in de dierenwinkel om wat spullen te halen voor de hond en ze staat dan altijd bij de visjes te kijken, afijn, ik heb me laten lijmen door de verkoper en niet gehindert door enige kennis van zaken kwam ik dus thuis met een 20 liter bakje, een filterpompje, een bosje zuurstofplantjes, wat spul om leidingwater geschikt te maken en een zakje met 5 sluierstaartjes. Het advies was 1x in de week de bak schoonmaken, grind spoelen en een nieuwe filtervulling in de pomp. Voeradvies was 5 korrels per visje, 1x daags. Om een lang verhaal iets in te korten, na een week of 2 waren er nog 2 over en na iets meer dan een jaar heb ik een 45 liter bak gekocht omdat ik ze te groot vond worden voor dat kleine bakje, vond het een beetje zielig. Het ergste is eigenlijk nog dat ik de indruk had dat ik het goed deed aangezien ze lekker groeiden en actief waren. Ik ben uiteraard wel meer voer gaan geven naar mate ze groter werden. Ik heb nu nog 2 telescoopoog sluierstaarten , 1 van de 1e lichting en 1 van ongeveer 1 jaar oud, die heb ik erbij gekocht omdat de andere overleden was en me in de dierenzaak verteld is dat het gezelschapsdieren zijn. De oudste (oranje/zwart) is nu dus bijna 4 jaar oud en met staart zo'n 15 cm en ik vond de 45 liter bak dus ook weer te klein worden en ben eens op internet gaan kijken in wat voor bak ze eigenlijk worden gehouden en hoe groot ze kunnen worden en tja, toen ging er een wereld voor me open.
Inmiddels heb ik een volglas aquarium van 100x40x40 (8mm glas) besteld die over anderhalve week geleverd word, eigenlijk had ik nog groter willen gaan maar dat kan ik helaas niet kwijt, deze komt op de kop zijn kant op de huiskamertafel te staan tegen de muur aan, de tafel is 1 meter breed dus dat kan precies, moet alleen nog even extra poten en een versteviging onder de tafel maken ivm het gewicht. Sinds een weekje draait er een extern JBL e901 filter voor de nieuwe bak op de oude bak zodat die mooi is ingedraait als de nieuwe geleverd word. Ik ben me nu nog aan het inlezen voor de bodembedekking en de plantjes, zodoende dus hier terechtgekomen. Zodra de nieuwe bak er is zal ik een apart topic aanmaken om de vorderingen te laten zien en uiteraard om vragen te stellen als ik ergens tegenaanloop. Het is een heel verhaal geworden maarja, je moet toch wat als je aan het werk bent :wink: eens kijken of ik een foto kan plaatsen zodat jullie de 2 boefjes kunnen zien.

Afbeelding

Afbeelding
Groet Stef.

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 13-07-2016 16:53

Hallo Stef,

Welkom.

Bij mij hetzelfde verhaal. 4 sluiertjes op 65 liter. Sinds Januari zitten ze in 1.20 meter. Heb dus ook alle kennis van het net moeten halen. Het is een vrij intensieve hobby geworden.

Inderdaad een verstandige keus om op diverse Forums informatie te verzamelen. Ik ben zelf nog niet zolang op dit forum en het is helaas niet erg druk. Wel kan je hier veel specialistische kennis vergaren. Er zijn nog wel wat mensen actief al kan het even duren voordat je reactie`s ontvang.

Slim van je om alvast je nieuwe filter in je draaiende aquarium mee te laten draaien. (ik neem aan dat de oude gewoon ook nog draait, anders problemen). Je kunt hier een mooi boodschappenlijstje samenstellen voor wat je nodig heb en natuurlijk wat jij leuk vind. Zoveel mogelijkheden qua inrichting. Niets op de bodem, zand, klein grind. Neem in ieder geval geen voedingsbodem voor eventuele planten want zoals je wel heb gezien willen je sluiers aardig in de grond wroeten en halen die bodem omhoog en krijg je daar ontzettende rotzooi van.

Het belangrijkste is een testkoffer met druppels zodat je inzicht heb in de waterwaardes. In de opstartfase is dit heel belangrijk zodat je kunt zien of er geen NO2 in het water zit. Dit is het verschil tussen leven, ziek en dood. Is nog meer qua waardes van belang, maar dit kun je overal wel lezen. Wellicht weet je dit ook al.

Heel veel plezier met de opstart van je nieuwe aquarium en natuurlijk willen we foto`s zien.

groet
Michelle

Stef
Lid FGF
Berichten: 398
Lid geworden op: 13-07-2016 02:37

Bericht door Stef » 13-07-2016 17:08

Dank je Michelle, dat het niet zo druk is maakt niet zoveel uit. Op sommige fora vallen ze haast over elkaar heen met antwoorden en die lopen dan nog behoorlijk uit elkaar. Daarom vind ik het ook zo fijn dat ik dit specialistische forum heb gevonden, liever wat langer wachten op een antwoord waar ik iets aan heb dan zelf nog moeten filteren wat nu wel of niet klopt. Het oude filter draait nog mee, wel behoorlijk geknepen en ik heb de filterspons nog uitgeknepen in het nieuwe filter wat ook 50% geknepen staat aangezien de stroming anders te sterk is. Ik heb wel het idee dat ze nu er iets meer stroming staat dan voorheen dat prettiger vinden. Ik heb (nog) geen testkoffer maar wel strips gekocht. Een maat van me heeft wel een testkoffer voor zijn koi vijver maar die vind het teveel gedoe en gaat strips gebruiken dus ik ga eens kijken of ik die voor een leuk prijsje kan overnemen. Was altijd wel goed met scheikunde :lol:
De bodem wil ik filterzand gaan doen, kunnen de plantjes lekker wortelen en je hebt geen stuif als ze gaan grondelen heb ik begrepen. Nog wel een vraagje daarover, ik neem aan dat je het zand eerst moet spoelen maar doe je dat in een zeef ofzo? In de vergiet loopt alles er natuurlijk meteen uit. Vanacht weer dienst, ik hoop dat er dan een moderator mijn post heeft gezien zodat ik toegang krijg tot de rest van het forum.
Groet Stef.

Michel1968
Lid FGF
Berichten: 974
Lid geworden op: 09-06-2015 21:25

Bericht door Michel1968 » 13-07-2016 18:10

Ja, hier hetzelfde verhaal. Dochtertje van toen 2,5 die plechtig beloofde de visjes eten te zullen geven. Na drie dagen vond ze het welletjes, heb ik de verzorging op mij genomen en dat is vervolgens geëscaleerd...

Welkom op het forum!

grt Michel

ps. Denk nog even na over filterzand als bodem... (om maar eventjes een eerste mening af te vuren). Je zult hier genoeg kunnen lezen over ervaringen met verschillende bodemmaterialen!

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 13-07-2016 18:25

Hi Stef,

Zo kom je wel aan je aantal post voor de foto`s.

Moderator kan op zich laten wachten. Maar komt goed.

De test strips zijn onbetrouwbaar. Had ze ook en een koffer gekocht. Nogal een verschil uit eigen ervaring. In het begin is het even een gedoe, maar het wijst zichzelf en ik kan het ondertussen al uit me hoofd. Heb voor de NO2 al niet meer de kleurenkaart nodig, zie het zo op het oog al als het foute boel is. Bepaalde waardes meet ik al niet meer. Met name voor het plantengedeelte.

Ik heb 2 x JBL 1501 geheel open op me 260 liter staan en dat gaat goed. Ik had laatst een spraybar gemonteerd voor zwakkere en meer verdeelde stroming, maar dit vonden ze echt niet leuk. Lagen allemaal in een hoekje voor apengapen. Snel weer alleen het pijpje met bochtje erop. 10 minuten later zwommen ze weer driftig rond. Zal je gewoon moeten testen ben ik bang voor.

Ik heb zand op de bodem. Ik had in januari een zwarte telescoop en moor overgezet naar hun nieuwe villa en was even druk met de andere om te laten over wennen. Kijk ik even bij de zwarte. Paniekaanval. Onder de witte stipjes. Ik op een forum foto`s geplaatst met de vraag als witte stip door de verhuizing zo snel kan ontstaan. :lol: Was zand op de visjes....

Dus stuifvrij, nee. Mijne willen wel een hapje meenemen voor onderweg, zwemmen omhoog en laten het dan vallen. Komt overal op. Op planten, achterwand en wat je nog maar kan bedenken. Ook de stroming over de bodem is bepalend. Ik heb vrij harde stroming, dus het zand gaat bij mij naar achter zodat ik geen zand voorin heb. Vandaar de actie met de spraybar. Vissen vonden de harde stroming beter dus dan maar harde stroming. Ik stofzuig de poep weg en haal dan gewoon even de stofzuigerstang door het zand zodat er weer zand voorin ligt. Bij het verversen schud ik de plantjes even leeg. Ik heb maar een klein laagje zand puur voor het gezicht en dat ze kunnen grondelen. Opletten, dikke zandbodem kan gaan rotten. Dat wil je echt niet hebben.

Elke dag stofzuigen van poep verdwijnt er zand. Als er te weinig zand over is, gooi ik een zak zand in een emmer. Niet ijskoud water erbij en roeren. Bovenkant van water wegspoelen en 5 a 6 keer doen. Het zal nooit geheel helder worden. Ik pak een maatbeker en schep deze vol en laat hem dan heel rustig, omhoog gehouden, in het water zakken zodat de maatbeker zich vult met water. Naar de bodem toe en storten maar. Geeft even een wolk maar is zo weer weg. Er zwemt ook wel eens een vis onder de wolk maar dit deert ze niet. Natuurlijk niet een liter in ene keer op de vis kwakken. alles met enig beleid.

Tja plantjes. In het begin had ik mooie stukken hout , mooie rotsen, terrassen planten etc. erin. Shoppen is zo leuk. Had eigenlijk al gelezen, is geen doen, maar ik verkeerde in dezelfde staat als jij nu. Hoe leuk is het om het allemaal zo mooi in te richten. eigenlijk wil ik je de lol en ervaring hierin niet ontnemen.

Je wilt ervaringsverhalen dus hierbij. Anders niet lezen.

Na een week me hout eruit. schimmelvorming erop. De doorslag was een sluier klem gezwommen onder kronkel van het hout. Bevrijd, beest was aardig wat schubben kwijt.
Mooie terrassen voor me plantjes. Heb een bordje opgehangen verboden te betreden, maar ze luisteren niet. Trekken gewoon je planten eruit. Moeten precies in dat lege kleine plekje zijn en persen zich er gewoon doorheen. Rotte plekken in het zand omdat het daar te dik ligt. Zand uit de terrassen afgeheveld en de terrassen liggen in de schuur bij mijn hout.

Nog wat positiefs :P De rotsen heb ik nog wel maar enkel voor het feit dat ik me bosjes met planten met een elastiek bundel en aan een plantenklem vastzet en dan een rots erop. Dus echt, hufterproef

De strijd voor mooie plantjes heb ik opgegeven. Voeding, co2 etc. is gewoon drama. Mochten ze het toch leuk gaan doen. Zie je opeens alleen de steeltjes nog staan al het blad eraf getrokken. Zie je weer een sluier met een steel in de bek rondzwieren en spuugt hem gewoon weer uit :?

Bij mij doen alleen de vallisnera giganta, waterpest en cambodia het enigszins goed. Wel hufterproef maken. Ik koop gewoon af en toe wat plantjes en als ze het een maand uithouden vind ik het al heel wat.

Ik zou me niet te druk maken of je plantjes goed gaan wortelen want mijn ervaring is dat ze mazzel hebben als ze hun wortel behouden. Mochten ze zo aardig zijn om de wortel te besparen dan is je plant spoorloos of drijft bovenin.

Wat wel heel belangrijk is dat je allerlei ellende in je aquarium kan brengen door het plaatsen van nieuwe plantjes. Beesjes, bacterien, gif. Massa`s ellende. Kijk maar even rond hoe je dit moet behandelen. zijn verschillende manieren voor.

Laat je vooral niet weerhouden door mijn verhaal en ga er wat moois van maken. Wellicht heb jij wel sluiers die zich braaf gedragen.
Wat zullen ze blij zijn met hun nieuwe waterpaleis.

Het is ook wel een hele leuke hobby, hoor. Zeer verslavend.

Groet
Michelle

Michel1968
Lid FGF
Berichten: 974
Lid geworden op: 09-06-2015 21:25

Bericht door Michel1968 » 13-07-2016 20:03

Javavarens waren bij mij veilig al werden de nieuwe scheuten altijd van de bladeren gerukt, Salvinia (drijfplant) ging erg goed, Lemna minor (drijf) vinden ze zalig, Limnobium (drijf) werd gesloopt om het slopen net als phyllantus (drijf) en vallisnera...

Salvinia kan ik je tijdens de opstartfase van de bak en de eerste periode met vissen van harte aanbevelen. Het vreet nitraat/nitriet. Waterhyacint kan op dit vlak ook goed werk doen (terwijl ik dit schrijf zijn mijn drie hyacinten 'objects d'amour' voor de vissen, worden de bak rond gegooid in iets dat ik niet anders kan omschrijven als een gangbang)

Zoals Michelle al schreef, de omgeving/inrichting van je bak voor goudvissen leer je door schade en schande. Wat bij de één goed gaat is bij de ander een nachtmerrie of a waste of money. Trail and error dus.

grt Michel

Stef
Lid FGF
Berichten: 398
Lid geworden op: 13-07-2016 02:37

Bericht door Stef » 13-07-2016 20:14

haha, mooi verhaal, ik laat me niet zomaar afschrikken hoor. Wist trouwens van te voren al wel dat ik voor de verzorging zou opdraaien dus dat geeft niet. Begint inderdaad inmiddels al op hobby te lijken. Het filterzand wat ik op het oog heb is korrelgrote 0.4 - 08 mm of 0.8 - 1.3 mm of 1 - 2 mm. Ben er nog niet uit welke het beste is, zal me nog wel even inlezen zodra ik overal bij mag.
Ik heb niet echt de illusie dat ze de plantjes met rust gaan laten hoor, ze trekken nu alles al uit de bak. Heb het aan een steentje gebonden en dat zit in een skull ornament maar dat maakt helemaal geen indruk. Is ook niet zo erg, zijn van die assortimentsbosjes dus die mogen ook op. Wil wel iets van 2 plantjes erin die ze niet lusten, wellicht laten ze dat wel staan. Ik wil er geen hout ofzo inleggen. Misschien een paar stenen om de planten mee te beschermen maar verder niets, des te meer water hebben ze. Achterwand zit er ook niet in.
Ik zal eens gaan kijken naar die Salvinia. Wil eigenlijk ook iets met een ander kleurtje dan groen, zit te denken aan een lotus nog wat (weet ff niet meer precies hoe het heet) die heeft rode bladeren.
Nu heb ik grind in mijn bakje maar dat wil ik niet meer. De grote pakt steeds steentjes op, sabbelt ze schoon en spuugt ze weer uit, ben een beetje bang dat er straks 1 klem zit ofzo bij 1 van de 2.

Zal de eertse post nu ff aanvullen met 2 fotootjes. Zou nu moeten lukken. Allemaal weer bedankt voor alle info, dat geeft de burger moed :wink:
Groet Stef.

Michel1968
Lid FGF
Berichten: 974
Lid geworden op: 09-06-2015 21:25

Bericht door Michel1968 » 13-07-2016 20:51

Hoi Stef,

Ga voor 1 à 2 mm. Dit is grof genoeg om te voorkomen dat je een chemisch slechte ophoping in je bodem krijgt en fijn genoeg voor de vissen om lekker te kunnen grondelen zonder risico dat er materiaal tussen het kieuw-weefsel blijft hangen of dat er materiaal klem in de mond kan komen te zitten. Ik heb dat laatste onlangs meegemaakt en ben twee uur met een pincet aan het klooien geweest om dat eruit te krijgen. En geloof me, als je je vis per minuut ziet verzwakken is dat bepaald geen pretje en niet altijd even makkelijk om je hoofd koel te houden.

Dus doe jezelf en je vissen een lol... 1 à 2 mm!

ps. de wat feller oranje/zwarte lijkt heel erg op m'n eerste vis... uiteindelijk volledig oranje geworden, slechte genen hè... :-)

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 13-07-2016 21:32

Leuk foto`s

Goh, dat had ik niet verwacht. Die zijn evengoed aardig gegroeid ondanks de weinige liters water en dan ook al 4 jaar. Wat een leuke kleuren zo orange/zwart.


Toevallig heb ik een roodachtig plantje in me aquarium staan, maar geen idee hoe hij heet. Deze staat al een maandje en ze blijven er tot nu toe wel vanaf. Zal een foto maken van het plantje dan kun je zelf even kijken wat het is.

Ik weet niet of je hier namen mag noemen van online winkels. Ik bestel bij een bepaalde zaak al me benodigdheden en die heeft een keur aan plantjes waar in het kort de gewenste tempratuur, etc. bij staat vermeld. Bestel gewoon een stuk of wat plantjes, behandelen en erin zetten. Je ziet vanzelf wel wat het doet en welke niet. Zo heb je af en toe ook weer wat leuke inkopen te doen. Tuurlijk kan ik niet in ieders zijn budget kijken, maar denk dat plantjes je de kop niet gaan kosten. Al de speciale toevoegingen die bepaalde planten nodig hebben wel.

Plantenbakken is een hobby op zich. Ikzelf vind dat iets minder belangrijk. Vind plantjes leuk om erin te hebben voor het gezicht maar de diepgaande hobby hiervan. PFFFF



Zie dat Michel voornamelijk drijfplanten heeft en de Vallisnera het niet doet. Bij mij doet juist de Vallisnera het heel goed en vond ik drijfplanten een drama. Nu had ik wel een kroossoort meen ik, dat me hele bak doorwoekerde. Ben weken bezig geweest om dat spul te verwijderen. Ik heb een grote zwarte rand bovenaan me aquarium dus ik zie ook niets van de drijfplanten.

Vlekkie2016Pipi
Lid FGF
Berichten: 1862
Lid geworden op: 26-03-2016 01:49

Bericht door Vlekkie2016Pipi » 13-07-2016 21:40

Hallo Stef, welkom op het forum, gezellig.

ik zie dat ik een beetje achterloopt met lezen. Dus dat ga ik zo ff doen. Wel zag ik idd hetzelfde euvel voorbij komen, en ook ik hoor bij het beginnende 20 liter bakkie.
Veel plezier met je nieuwe bak. Ben ook nieuwsgierig.

Groetjes Louise

Plaats reactie