Pagina 1 van 1

Vijver foto's

Geplaatst: 27-04-2017 17:18
door Yamas
Onlangs ben ik als vijverbezitter lid geworden van dit forum.
Vrij snel kwamen er vragen om wat hiervan foto's te plaatsen.
Ik heb me eerst even moeten richten op de schoonmaak, aangezien ik er een paar krachtpatsers in heb liggen. Deze hadden allemaal vijversubstraat uit de planten manden gehaald en op de bodem uitgestrooid. Hierdoor kon ik de bodem niet afzuigen. De pomp van m'n afzuiger liep telkens vast.
De maten van m'n vijver zijn 3,10x1,70mtr. en er zitten 2 niveaus in van 70cm en 100cm.

Afbeelding
Dit is bekeken vanuit de woonkamer. Op de voorgrond is het diepe deel van 1 meter diep.
Op deze foto zijn 2 pompen zichtbaar. De eerste ligt in het midden (centrum) en zorgt voor de circulatie en filtering.
De tweede ligt verder naar achteren en is aangesloten op de waterval (de witte stenen kast geheel achteraan).

Afbeelding
Dit is het diepe deel waar ik een satelliet heb neergelegd. Deze heb ik aangesloten op de pomp in het midden van de vijver.
Op de pomp voor de waterval heb ik 2 satellieten aangesloten, welke aan de linker- en rechterkant van de vijver onder de rekken liggen.
Deze dienen tevens als schutplaatsen voor de vissen tegen rovers.

Afbeelding
En dan het eindresultaat. 't Was een klus, maar het resultaat mag er dan ook zijn.
De plantenmanden heb ik dit jaar nu maar afgedekt met kiezelgrind. Hopelijk ben ik m'n graskarpers nu (even) te slim af.
Ze zijn namelijk nog lang niet op volle grootte.

Voor wie het opvalt. Ik heb over de vijver een draad gespannen op zo'n manier waardoor er ruiten van 10x10cm zijn gecreƫerd.
Zo heb ik niet het storende effect van een net. En de reiger kan toch niet in de vijver staan.

Geplaatst: 27-04-2017 18:06
door Michel1968
NICE!!!!

(misschien wel een beetje erg veel luchtstenen?? - schreef de zeiksnor...)

Maar hoe dan ook, mooi vijvertje.

Geplaatst: 27-04-2017 18:25
door wil
Mooie vijver hoor.
Michel ik noem dat waardevolle kritiek

Geplaatst: 27-04-2017 19:40
door vissengek12
Mooie vijver!
Ik begrijp alleen niet helemaal wat je bedoelt met satelieten haha, als ik snel zoek op internet kom ik uit op een skimmer?

Verder ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe je je vijver hebt gemaakt, het is een pittig groot gat, hoe heb je ervoor gezorgd dat de wanden niet instorten?
Ook ben ik wel benieuwd wat voor filter je gebruikt en hoe dat bevalt.

Ooooit wil ik ook weer een vijver, maar dat zijn plannen voor huisje boompje beeste, eerst maar eens uit huis :lol:
En ja lekker veel luchtfilterballen! Waarom zoveel? Je hebt in ieder geval genoeg oppervlakte beweging :P
Slim gedaan trouwens met die kunstoffen rekken!

Geplaatst: 27-04-2017 19:43
door michelle
Mooi hoor!

En wat een techniek komt er allemaal bij kijken. Wat me opvalt is dat de vijver boven de grond staat. Gaat dat in de winter niet dicht vriezen? Kunnen de vissen gewoon in de winter erin blijven zitten?

Geplaatst: 27-04-2017 23:16
door Vlekkie2016Pipi
Wauw idd een hele mooie vijver echt een eyecatcher. Voor mij te ingewikkeld allemaal. ik vind een aquarium al veel werk, laat staan een vijver onderhouden. Ik vindt het wel super om in een tuin te hebben.
Goeie vraag Michelle?

Geplaatst: 27-04-2017 23:45
door Yamas
Dank voor de reacties allemaal.
Kritiek is nooit weg. Vind ik wel leuk ook nog.

De luchtbolletjes, ja het kan best wel eens waar zijn dat het wat aan de vele kant is. Beetje dieper hangen en ze produceren direct minder lucht is mijn ervaring. Zolang de temperatuur dit toelaat zou ik dat kunnen doen.

@Vissengek,
Ik begrijp dat je bent wezen zoeken op het internet en dus weet wat een skimmer is. Ze bestaan in minstens 2 vormen, t.w. drijvende en staande kolommen. Die laatste heb ik, maar ja die spierballen jongens flikkerde al het substraat uit de onderste schaal waardoor die omhoog kwam drijven :shock: :lol: .
Een satelliet (ik heb het ook niet verzonnen) is als het ware een mandje die als verlenging op de pomp is aan te sluiten. De pomp is dan trapsgewijs in te regelen van totaal direct aanzuigen tot totaal via de satelliet. Ik meen, maar weet dat niet zeker, dat alleen Oase dit levert. Let wel, ik ben geen prediker van het merk. Geen (sluik)reclame dus.

De vijver is opgetrokken met verlijmde betonnen bielzen. De wanddikte is 20cm. Heb ik door een stratenmaker ooit laten plaatsen toen ik m'n achtertuin liet "bezaaien". In zijn geheel staat het 40cm boven de grond. Hiermee komt het diepe deel dus op 60cm onder mijn tegel oppervlak (100cm minus 40cm boven de grond).
De binnenzijde van de vijver is bekleed met een vlieslaag (of heet het flies?). Enniewee, het is dat zelfde spul wat je ook in jassen tegenkomt. Vervolgens is de voorgevormde rubberen zak (incl. de 2 diepte niveaus) er in geplaatst. Bij een vijverspecialist de maten opgegeven (sketch-up tekeningetje doet wonderen), en in de fabriek wordt het helemaal in elkaar gelast inclusief de 5cm overlap die boven de vijverrand ligt. Met vijverkit wordt dat dan gewoon vast geplakt. De doorvoeren heb ik jaren terug zelf geboord. En toen de vijverspecialist de zak kwam plaatsen heeft hij de flensen er meteen in geplaatst.
Het filter is een gewoon eenvoudig 30 liter drukfilter. Groter dan wat er voor een aquarium gebruikt wordt, maar wel vergelijkbaar. Bij aquaria worden wellicht dan filters gebruikt met intern een pomp (k heb ooit ook een aquarium gehad).
Goed, het werkt misschien een klein beetje anders. Maar het principe is een ton waar filter materiaal in zit. Het vuile water er in en het wordt weer terug geperst naar het aquarium/vijver. 't Is bij mij alleen wat groter. Dat filter heb ik in mijn schuur staan. Je kan nog net de leidingen zien lopen naar mijn schuur. Ik heb hem daar expres staan ter voorkoming van bevriezing.

@Michelle,
Het is me tot op heden nog niet overkomen dat het 1 hele bonk ijs is geworden tijdens de winters. Gelukkig. Wellicht komt dat ook omdat ik de circulatie tijdens de winter gewoon in stand houd. Ik zal er nu wel rekening mee moeten houden dat er een satelliet in het diepe ligt. Die zal dan daar de warmte wegtrekken.

Groot gat lees ik. Ja kan. Als je daarentegen het oppervlak afzet tegen het oppervlak van mijn tuin kom dat op ongeveer 12%. Goed de schuur eist ook zijn ruimte op, achterin. Maar al met al is alles wel nog steeds in verhouding. Voorin kunnen we nog ruim zitten met meerdere mensen. En dan te bedenken dat mijn vijvertje in vijverland nog maar een kleintje is :shock: . Ik heb hier en daar wel eens vernomen dat er mensen zijn die de hunne minstens de helft laten innemen :shock: . Weer anderen hebben zo'n grote tuin dat ze er een 100 kub vijver in hebben. Kom ik aan met 4 kub :lol: .

Ik heb dit alles uiteraard niet vanaf nul ik 1 klap ff neergezet. Het is iets wat over meerdere jaren verspreid is opgebouwd.
Het is hetzelfde als een aquarium. Dat bouw je ook op, voortbordurend op opgedane ervaringen. Met uiteindelijk een resultaat waarvan een ander zo iets heeft van "Wauw wat een werk!". En dat dat zou een mooi compliment kunnen zijn.

@Vlekkie, bedankt.