rode bloedwormen/ rode muggenlarven

Merken, schemas, weetjes, gelfood etc. [leden]
Rex Hunt
Lid FGF
Berichten: 4457
Lid geworden op: 23-10-2011 11:18

rode bloedwormen/ rode muggenlarven

Bericht door Rex Hunt » 18-03-2013 17:02

ik was vandaag even in de aquawinkel, en stond op een afstandje een gesprek tussen de eigenaar en een klant af te luisteren, en ze hadden het erover dat die beestjes haken aan de bek hebben zitten. en dat die aan de darmen van chiliden kunnen blijven hangen, met alle gevolgen van dien. en daarom ook not done is om ze aan chiliden te geven.

paar dingen voor hier:

-iemand dit ooit gehoord?
- kan iemand met een microscoop in zijn bezit eens kijken en daarvan foto's maken?

want als dit echt serieus is, zou het zomaar eens wat dingen voor mij persoonlijk kunnen oplossen. en dan uiteindelijk hebben we er allemaal wat aan.
het ging over de levende varianten ervan, maar ik neem aan dat die er niet afvallen als ze die dingen gaan invriezen.

de zwarte versies zijn wel veilig trouwens. die hebben dat niet.

ben benieuwd. :)
RH.

Ute
Lid FGF
Berichten: 2682
Lid geworden op: 26-04-2012 21:56

Bericht door Ute » 18-03-2013 17:22

Ik had een van mijn ingevroren bloedwormen voor de zekerheid onder de microscoop gelegd om te kijken of er geen rare beesten in zaten (voor de zekerheid :P) maar ik heb niks gezien van haken of zo..

Rex Hunt
Lid FGF
Berichten: 4457
Lid geworden op: 23-10-2011 11:18

Bericht door Rex Hunt » 18-03-2013 17:25

hmm.. misschien moeten ze dan toch levend zijn daarvoor. kan zijn dat ze die intrekken als ze zich veilig voelen. dat verhaal klonk wel heel aannemelijk. en Mauritz is niet iemand die zomaar wat roept.

FancyGoldfish
Site Admin
Berichten: 6397
Lid geworden op: 21-10-2011 18:12

Bericht door FancyGoldfish » 18-03-2013 17:31

Allemaal waar wat je zegt Rex. Vroeger gaven de discusliefhebbers dit ook aan hun vissen. Totdat ze weten dat dit eigenlijk niet zo slim is. Je heb ook verschillende rode muggenlarven. Soms zie je bij verschillende zaken ook verschillende larven. Als je goed oplet zie je niet alleen verschil in lengtes en grootte. Maar ook in kleur. Hieruit komen ook verschillende soorten muggen.

Ingevroren is minder schadelijk. Maar dan nog geven veel hobbyisten dit niet aan sluiers. Wel gevriesdroogde larven.

Rex Hunt
Lid FGF
Berichten: 4457
Lid geworden op: 23-10-2011 11:18

Bericht door Rex Hunt » 18-03-2013 19:35

oke dino. alleen nog zwarte muggenlarven vanaf nu, en dood.

Brian
Lid FGF
Berichten: 2350
Lid geworden op: 22-10-2011 21:31

Bericht door Brian » 18-03-2013 20:25

Waarom enkel bij Cichliden?
Dan mag er geen enkele vis muggenlarven, toch?
Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn.

Rex Hunt
Lid FGF
Berichten: 4457
Lid geworden op: 23-10-2011 11:18

Bericht door Rex Hunt » 18-03-2013 20:29

geen idee, daar ging het gesprek in de winkel over brian. ik was ook al net zo slim als jou daarom zette ik het hier neer. 1 vis is alle vissen imo.

chiliden, discussen en nu goudvissen. :)

Brian
Lid FGF
Berichten: 2350
Lid geworden op: 22-10-2011 21:31

Bericht door Brian » 18-03-2013 20:45

Ik ga het eens navragen.

Er bestaan nog vele andere waterdiertjes die eetbaar zijn, maar dit zijn de meest voorkomende.

Zwarte muggenlarven

Dit zijn de larven van de steekmug. Ze bereiken een maximale lengte van 13 mm. Deze larven zijn makkelijk te verzamelen omdat ze aan het oppervlak moeten komen om adem te halen via een buisvormig ademhalingsorgaan aan hun achterlijf. Je kan ze het beste met een fijnmazig netje verzamelen. Deze muggenlarven zijn onschadelijk voor de vissen, zelfs voor zeer jonge vissen. Uit ervaring weet ik dat deze muggenlarven, samen met de witte muggenlarven, garant staan voor een optimale kuitaanzet en eierproductie bij vissen.

Deze muggenlarven vind je alleen in de warme maanden. Tijdens hete zomerdagen zijn ze massaal aanwezig (net zoals hun latere vorm: de steek-mug). Een regenton waar je in het voorjaar een plak schapen –of paarden-mest in legt, heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op muggen. Dit kan ook in een gewoon emmertje. Bij warm weer schep ik dagelijks 50 à 200 muggenlarven van een grote regenton.

Daphnia (watervlo)

Een graag gegeten voedseldiertje dat bijna het hele jaar door beschikbaar is. Dit kreeftje wordt niet groter dan 2 mm en is dus ook geschikt voor erg kleine vissoorten. Het feit dat dit een plankton– algeneter is, maakt de watervlo ook geschikt als voer voor jonge vissen. Daphnia's vind je in grachten en sloten langs de wegen en in poelen in weilanden waar ook vee graast. Deze biotopen zijn echter zeldzaam. Probeer daarom eenmalig aan een 'entportie' te komen en probeer ze thuis verder te kweken. Ook hiervoor gebruik je best een regenton of een grote emmer. Maandelijks voeg je hier wat vogeluitwerpselen of bloed, melk, gist,... aan toe. Deze voeding zorgt voor het microleven en de algen waarmee watervlooien zich voeden. Geen paniek wanneer de ton in de winter volledig dichtvriest, want in het voorjaar zal je merken dat de daphnia's dit overleefd hebben. Een fijnmazig net is voldoende om deze diertjes te vangen. Pas uitgekomen daphnia schep je best met een plastieken doos,vervolgens giet je de inhoud door het netje zodat de grotere diertjes in het net blijven zitten. Onder het net hou je een artemiazeef (verkrijgbaar in iedere aquariumzaak) en je houdt piepkleine watervlooien over in het zeefje. Bij een te grote vangst kan je deze diertjes best onmiddellijk invriezen (max. 1cm dik).

Als je deze diertjes nog moet transporteren (van de sloot enkele kilometers verder naar je thuis bijvoorbeeld), denk er dan aan dat ze extreem zuurstofbehoeftig zijn! Als je er teveel samen in een afgesloten doos of plastiek zak steekt, dan zullen ze allemaal dood zijn als je thuiskomt.

Cyclops (eenoogkreeftjes)

Deze diertjes komen dikwijls samen voor met daphnia's. Het grote verschil is dat dit roofdiertjes zijn. Door hun grootte, 2mm, is dit geen probleem voor volwassen vissen, die ze graag verorber-en. Pas uitgekomen vissenlarven zullen echter voedsel voor de cyclops zijn in plaats van omgekeerd! Het verschil tussen daphnia en cyclops is eenvoudig vast te stellen (zie de schets hierboven)

Rode muggenlarven

Deze op wormen gelijkende larven worden ook wel 'vers de vase' genoemd. Ook dit zijn roofdiertjes die je niet bij jonge vissen mag plaatsen. Verder dien je deze dieren ook spaarzaam te voederen aan volwas- sen vissen omdat er nogal eens maag –en darmproblemen optreden na het veelvuldig eten van deze larven. Bovendien doen er verhalen de ronde (waar of niet?) dat slecht gekauwde rode muggenlarven zich doorheen de maagwand van de vis een weg naar de vrijheid knabbelen... fantasie of realiteit? Deze larven vind je in allerlei soorten stilstaand water terug, zelfs in sterk vervuild water. Ze leven meestal op/in de bodem of in 'grotjes' van modder tegen de kant van regentonnen. Hierdoor zijn ze niet zo gemakkelijk te verzamelen. In hengelsportwinkels kan je ze dikwijls kopen als aas. Bedenk wel dat de hier aangeboden diertjes gekweekt zijn in putten met slachtafval! Hierdoor is het nodig ze eerst enkele dagen in een pot/emmer met zuiver water en een flinke scheut melk te houden die je dikwijls ververst. Zo geraken hun ingewanden gezuiverd.

Witte muggenlarven

Deze langwerpige, bijna volledig doorzichtige larven kan je dikwijls alleen maar zien door de twee zwarte plekken op hun rug (zie tekening). Dit zijn actieve rovers die je dikwijls in een ton met watervlooien ziet jagen. Voor jonge vissen zijn deze, tot 20mm grote larven zeer bedreigend. Voor volwas-sen vissen bestaat er eigenlijk geen beter levend voer dan deze witt muggenlarven. Je bereikt prima kweek-resultaten met je vissen als je ze dit voer bezorgt. Jammer genoeg kan je ze niet (moeilijk?) zelf in je regenton nakwek-en en zal je het moeten doen met die exemplaren die op je watervlooien jagen. Soms kan je ze ook levend in de aquariumspeciaalzaken krijgen (prijzig, maar bij moeilijk te kweken vissen het geld waard!)

Bron http://www.blackmolly.be/index.php?page ... Aerts.html
Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn.

Bash
Lid FGF
Berichten: 1056
Lid geworden op: 26-10-2011 01:38

Bericht door Bash » 19-03-2013 15:10

Er zit ook een verschil tussen rode bloedwormen en rode muggenlarven. Bloedwormen komen van een steekvlieg en muggenlarven van muggen.

Onderstaand wat bronnen en foto's van rode muggenlarven:
http://www.waterwereld.nu/rodemug.php
http://www.nederlandsecichlidenforum.nl ... view=print

Bij het bovenste ciciliden forum wordt weer gezegd dat het niet de 'haken' zijn (ze hebben geen haken maar wel een rasp-bek, misschien bedoelen ze dat?) maar de verteerbaarheid,eiwitreikheid en het chemische afval.

Helemaal onderdaan staat een post over een onderzoek is gedaan naar de "Satanoperca lilith" (ciclide). In de maaginhoud zat voor 90% aan rode muggenlarven...dusja wat is wijsheid?

Enkele foto's:

Rode Muggenlarf
Afbeelding

Afbeelding

Witte muggenlarf
Afbeelding

Bronnen: http://farm1.static.flickr.com/49/14329 ... 51b415.jpg, Nederlandse Cicliden Forum, Waterwereld.nu.
The question is not: 'Can they reason?' , nor 'Can they talk?' but 'Can they Suffer?'
Jeremy Bentham, 1748 – 1832

Never argue with an idiot; he will bring you down to his level and win from experience.

ZSjonnie
Lid FGF
Berichten: 5243
Lid geworden op: 21-10-2011 18:39

Bericht door ZSjonnie » 19-03-2013 15:13

Geen rode muggenlarven voeren, maar wel vol blijven stouwen met bloedwormen 8)
Goudvis kwekers zijn het niet altijd eens met goudvis importeurs die het niet altijd eens zijn met goudvis houders.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.

Plaats reactie