Wat geef jij je vissen zoal te eten?

Merken, schemas, weetjes, gelfood etc. [leden]
Hinvin
Lid FGF
Berichten: 1146
Lid geworden op: 19-11-2013 22:37

Bericht door Hinvin » 12-12-2013 14:57

Ja klopt, daarom voer ik het op verschoondag(2x per week is genoeg nu), alle resten moeten er toch weer uit dus. Qua belasting voor het water stelt het niks voor in ieder geval. Mijn visjes zijn alleen nog wel klein he, misschien dat het als ze groter zijn wat meer herrie in de keuken geeft :lol:

GoldenFish
Lid FGF
Berichten: 407
Lid geworden op: 27-12-2012 14:42

Bericht door GoldenFish » 12-12-2013 18:43

Zover ik weet kunnen schadelijke parasieten alleen mee komen in levend voer dat je in zo'n zakje kunt kopen bij de dierenwinkels. Schimmels kunnen wel mee komen in ijsblokjes, tenminste, dat heb ik me een keer laten vertellen door iemand. Door ijs kunnen vissen bekrot krijgen ofzo..?

Ik geef mijn sluiers gewoon hetzelfde als mijn koi alleen de gedroogde garnalen en zijderupsen maak ik wel eerst klein. En ik geef die zijderupsen alleen in de zomer omdat ze nogal vet zijn.

Hinvin
Lid FGF
Berichten: 1146
Lid geworden op: 19-11-2013 22:37

Bericht door Hinvin » 12-12-2013 20:15

Heel erg handige info, bedankt!

Is bekrot niet een schimmelinfectie(dus een schimmel en een bacterie die ook bijv vinrot kan veroorzaken)? Maar die zullen zeker in ijs kunnen overleven. Nouja, krijg er geen happy gevoel bij in ieder geval, maar zal ook vast meevallen. Veel levende watervlooien en rode muggelarven toen gevoerd ja, maargoed diepvries was er niet in de LFS waar ik toen kwam.

Misschien dat garnalen uit de diepvries(voor menselijke consumptie) ook kunnen. Althans tenzij hier allerlei toevoegingen bij zitten. Zal me er eens in verdiepen. Gedroogde garnalen lijken me sowiezo wel wat, gebruik je daar een bepaalt merk van?

Hinvin
Lid FGF
Berichten: 1146
Lid geworden op: 19-11-2013 22:37

Bericht door Hinvin » 14-12-2013 07:14

Sanne schreef:ik heb niets tegen groentjes, maar het vervuilt meer en sneller vind ik :-)
Even hier nog wat over, ik heb gisteren het Qbakje nog weer wat verschoont en kwam nog een half doperwtje tegen tussen de plantjes, zat dus mooi een balletje schimmel omheen, een stukje wortel had dit dan weer niet, maar dus wel goed opletten met dat spul en alles wat niet gegeten is goed weghalen.

Heb ook onderhand garnalen en zijderupsen en nog meer gevonden. Scheelt minstens het vijfvoudige(bij kleinste 1 liter verpakking en goede kwaliteit, maar bij meer scheelt het al snel het 20 voudige) van gedroogde muggelarven en qua voedingswaarde voor de vissen lijkt het me niet minder. Ik heb ook ergens gelezen dat met name tijdens het opgroeien van koi bij temperaturen boven de 16 graden dit soort voeding erbij wordt gegeven. Met name om te voorkomen dat er eiwittekorten en dus groeiachterstanden(slechte vormen?) ontstaan. Ik zag ook een youtube filmpje waarbij zo onder de kippen muggenlarven werden gekweekt, dan heb ik toch liever garnalen uit zee!

http://www.youtube.com/watch?v=GJT3PDJGvuA

Hinvin
Lid FGF
Berichten: 1146
Lid geworden op: 19-11-2013 22:37

Bericht door Hinvin » 16-12-2013 18:10

Net m'n eerste portie gelvoer gemaakt! 8)

Veel gelezen deze week over voeding, blijkt dat DL-methionine (aminozuur) heel essentiele stof is in de wenontwikkeling. Even speuren naar natuurlijke bronnen met een hoge concentratie hiervan en kom bijv. erwten, spinazie en knoflook tegen, maar ook vis bijvoorbeeld. Ook zit er een verhoogde concentratie van dit aminozuur in bepaalde voor Ranchu/Lionhead specifieke droogvoer. Nu wil ik dit graag ook uit natuurlijke bronnen aanbieden, dus hier maar een eerste gelvoer op gebaseerd.

Als het goed is gelukt laat ik hier meer over weten.

Dan heb ik nog heel veel lopen zoeken over diepvries en gevriesdroogd voer. Blijkt toch dat diepvries rode muggenlarven een risico zijn, maar ook de meeste gevriesdroogde voeren. Dit weer omdat ze vaak onder de meest vuile omstandigheden gekweekt worden en dus ook allerlei ziektekiemen bij zich kunnen dragen. Uitzondering hierop lijken Daphnia, zoetwatergarnalen en zijderupslarven. Ook Gammarus lijk redelijk schoon gekweekt te worden. Ik ga maar net zolang doorzoeken tot ik eruit ben wat nu een beetje veilig is........ :(

ZSjonnie
Lid FGF
Berichten: 5243
Lid geworden op: 21-10-2011 18:39

Bericht door ZSjonnie » 16-12-2013 19:55

Ik dacht dat je het wengroei niet te veel wou stimuleren op dit moment?
En pas op met spinazie. Goudvissen zijn al gevoelig voor problemen met de nieren.
Goudvis kwekers zijn het niet altijd eens met goudvis importeurs die het niet altijd eens zijn met goudvis houders.
Ieder heeft een ander doel, standpunt en perspectief. Hierdoor is een mening niet per se fout.

Hinvin
Lid FGF
Berichten: 1146
Lid geworden op: 19-11-2013 22:37

Bericht door Hinvin » 16-12-2013 20:14

Heb ook geen spinazie erin gedaan, dezelfde biologische groentemix die ze eerder ook hebben gegeten, maar nu met (ook biologische) knoflook erbij. Ik zal straks over de wen van de vissen ook even updaten, die is namelijk nu weer rustig.

Heb het net geprobeert, een halve eetlepel. Ze aten het wel op, maar ze keken wel raar op van de consistentie. Werkt wel heel mooi, geen rommel in ieder geval. Zal straks nog wel even foto uploaden. Het werd overigens rustiger gegeten dan gepelde doperwten, misschien dus positief? In ieder geval zou de belasting van het water minimaal moeten zijn zo en kun je het ook uitbreiden met vis erbij in, of droogvoer oid. Doperwten stimuleren de vertering trouwens, zeker als je ook droogvoer met hoog proteinegehalte geeft misschien helemaal geen slecht idee.....

Heeft heel veel mogelijkheden qua voeren zo, om maar even te noemen biologisch voeren met duurzaam gevangen vis erbij ofzoiets of medicatie of vitamines erdoor doen. Groente uit je eigen aquaponics bay kan ook nog :lol:

Hinvin
Lid FGF
Berichten: 1146
Lid geworden op: 19-11-2013 22:37

Bericht door Hinvin » 16-12-2013 20:53

Voor de mensen die dat leuk lijkt zelf gelvoer te maken zal ik even laten zien hoe dat kan. Je kunt het allemaal gewoon via google vinden, er zijn ook filmpjes op youtube over.

Wat heb je nodig:

Afbeelding

Voer, kan vanalles zijn, let er wel op dat het onbespoten is en vrij van chemische toevoegingen en zeker bestrijdingsmiddelen. Wat goed is voor ons is zeker niet ook goed voor onze vissen! Ook dus geen dierlijke vetten gebruiken. Check dus eerst even!

Hier kun je wat leesvoer vinden onder andere:

http://goldfish2care4.com/goldfish-feeding.html

Blanke gelatine zonder toevoeging of Agar agar kan ook. Ik heb dit nu op dubbele hoeveelheid gebruikt dan op de verpakking staat. Dit stond zo in het recept wat ik als basis gebruikte, maar kan volgens mij wel iets minder.

Een staafmixer of blender

Afbeelding

Groente zacht gekookt en de gelei laten weken in koud water. Staafmixer door de groente met een beetje kookvocht en dan de geweekte gelei erbij. Even nog zachtjes verwarmen en roeren tot de gelei is opgelost en gelijkmatig verspreid is. En dan de koelkast in. Half uurtje op laten stijven en klaar voor gebruik!

Afbeelding

Wel even fijn genoeg maken voor ze, anders eten ze iets nieuws niet. Het kwam wel op, maar niet extreem enthousiast nog. Volgende keer een stukje vis erbij ofzo. Nadeel is trouwens wel dat het niet zou kunnen invriezen omdat het gelatine dan weer vloeibaar zou worden. Dus het moet in een paar dagen op of je moet het wegdoen. Oja wat dan wel weer grappig is, is dat je aquarium een keer niet naar Hikari ruikt, maar naar knoflook :lol:

FancyGoldfish
Site Admin
Berichten: 6397
Lid geworden op: 21-10-2011 18:12

Bericht door FancyGoldfish » 17-12-2013 00:59

Als je het over veilig voer hebt, is denk ik toch droogvoer het veiligst. Zet maar alle voor en nadelen naast elkaar voor de gein.

Hinvin
Lid FGF
Berichten: 1146
Lid geworden op: 19-11-2013 22:37

Bericht door Hinvin » 17-12-2013 07:29

Je kunt dit soort gelfood overigens niet als bron van eiwitten zien, daar zijn pellets en larven voor. Het is enkel een aanvulling op een dieet. Bij behandeling van een zieke vis lijkt me dit wel weer een ideale oplossing.

Het is voor mij wel een experiment, dat wel, maar veel meer dan wat doperwtjes voer ik ze ook niet nu. De meerwaarde van een gevarieerd dieet in een aquarium mag duidelijk zijn. Als ze buiten in een vijver kunnen scharrelen zou ik me hier lang niet zo druk over maken.

Plaats reactie