Aquarium bouwen/kopen

Alles over goudvissen in het algemeen [openbaar]
Yoshi
Beheer
Berichten: 648
Lid geworden op: 25-02-2018 11:20

Bericht door Yoshi » 07-05-2018 22:22

Natuurlijk en gelukkig ook natuurlijk voor jou geldt dit voot alle dieren ik wil je alleen een eye-opener geven over wat kan gebeuren. Een groot eco systeem hebben is wel wat anders daarom wees je bedacht en dat is wat we je willen laten zien dat het ook een andere kant kan hebben, ik ben blij dat je ervoor open staat en het niet ziet als iets negatiefs.

Katten is een ander verhaal en ze zijn eigenlijk net nog niet half zo geëvolueerd zoals een hond is bij de mens. Hoe lief ze ook zijn ze zijn allemaal nog half wild, de een laat dat blijken bij andere katten de ander bij alles dat vliegt of kruipt, hoe lief ze ook zijn voor ons, hun personeel.
Iedere kat heeft een jachtinstinct er hoeft alleen maar de juiste prikkel te komen en de film is niet meer te stoppen.
Onze de we hadden waren alleen maar lief maar als er een mot of vlieg binnen kwam dan sprongen ze van de vloer zo boven op de kledingkast alsof het niets was. Daarom een kat dat is zo’n beetje het liefste en tegelijk het meest acrobatische en gevaarlijke dat we in huis hebben. Nee hoor voor mij altijd een gesloten lichtkap.

Loraine
Lid FGF
Berichten: 327
Lid geworden op: 28-03-2018 18:42

Bericht door Loraine » 07-05-2018 22:42

Stel dat ik kies voor spots boven de bak, dan kan debak toch ook met een glasplaat worden afgedekt?
Of 2, afhankelijk van het formaat natuurlijk.

Niet-raskatten zijn vaak minder 'tam' dan een hoop raskatten idd, maar per individu zitten er grote verschillen tussen.
Die dikke van mij herft jachtinstinct, die vangt vliegen uit de lucht enzo maar hoger springen dan het aanrecht heb ik haar nog niet zien doen.
De andere durf ik mijn handen bijna voor in het vuur te steken zo zacht isdie van karakter.
Bovine, Jelaga, Diân, 'Azraq en Laranja.

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 08-05-2018 10:37

Glasplaten erop geeft denk ik een rommeltje. Je zult ze er toch regelmatig af moeten halen voeren, verversen en al wat meer. Bedenk ook dat dit erg zwaar is. Kan ook niet luchtdicht maken en water verdamp zodat wat erop ligt nat word. Als je dan je glasplaat eraf moet tillen dan zijn die zeiknat :wink: Ik heb even een tijdje gewoon een plank erop gehad maar een plank van 1.60 is ook niet echt handig om er geregeld af te moeten halen. Zet je hem weg liep al het water eraf. Langdurig goedkoop plaatmateriaal gaat het niet worden. Door het vocht zo krom.

Als je hem dicht wil maken zal je wat creatiefs moeten verzinnen. Ik ben er ook een tijdje mee bezig geweest. Ik heb nu een kap met tl armatuur op een stelling van steigerpijpen met wieltjes eronder zodat ik hem weg kan rijden. Moet je wel weer iemand hebben die dit kan maken en het open idee is weg. Op zich ben ik er wel tevreden mee omdat het handig is maar mooi nee vind eigenlijk de spots erboven mooier maar dat is denk een kwestie van smaak.

Misschien een frame van kunststof schroten ofzo en dan van dat muggengaas erin. Zomaar een ideetje hoor.

Ik heb een sybirische boskat. Ook liever lui dan moe, een heel zachtaardige knuffelkat, maar ik steek niet mijn hand in het vuur dat hij van de vissen afblijft. Hij ligt vaak op schoot als ik in stoel voor aquarium zit en dan kijkt hij er niet naar om maar als ze even een plonsje maken zie je toch dat kopje even omhoog gaan en hoor ik zijn hersens kraken. Ooit zijn jullie de mijne :roll: :wink:

Wat dat betreft zijn katten ook vele malen slimmer dan welk huisdier dan ook en zeer geduldig. Terwijl jij s nacht lekker lig te slapen worden zij juist wakker en ontwaakt het jacht instinct...........

Loraine
Lid FGF
Berichten: 327
Lid geworden op: 28-03-2018 18:42

Bericht door Loraine » 08-05-2018 10:47

Daarom ook dat ik bedacht om iets eroverheen te leggen.
Maar mss besluit ik wel dat het aquarium gewoon in de woonkamer komt en ikzelf in de huidige slaapkamer blijf slapen, de katten zitten 's nachts in de gang, keuken en kattenkamer omdat ze de hele nacht aan mijn slaapkamerdeur stonden te morrelen en te schreeuwen waardoor de hond erg onrustig werd en mij wakker maakte/hield.
Ik heb naast mijn bank nog een stuk ruimte, moet ik wel gaan schuiven met de buffetkast.
Of, maardat is afhankelijk vd hoogte van het totaal, schuin onder de tv, evt dat ik die wat hoger laat ophangen.
Bovine, Jelaga, Diân, 'Azraq en Laranja.

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 08-05-2018 11:30

Het is wel fijn dat je zo van tevoren alles even goed kan over denken. Als het eenmaal staat is het niet dat je het dan even kan verhuizen.

Alles goed op een rijtje zetten en dan rustig van start gaan zodat alles tip top in orde is voordat er al vissen in zwemmen. Goede start is wel zo prettig. Vele beginnen met klein aquarium, visjes erin en dan een hoop ellende waardoor je genoodzaakt ben snelle besluiten te moeten nemen wat dan ook weer niet ideaal is. In mijn 3 jaar al 3 aquariums......... met benodigde randartikelen wat dan weer geheel nutteloos blijkt te zijn.

Het is ook wel handig als er iemand komt bezorgen die even helpt als je alleen ben om de boel waterpas etc te zetten. Dat lukt met grote bakken ook niet alleen. Weet niet of je versterking heb maar alles is echt heel zwaar in deze maten.

Trouwens onder die van mij de zelf gebouwde heb ik ook tempexplaten. Al die kastjes van merken hebben schroeven bovenin de plaat want dan kan in combinatie met een juwel aquarium omdat deze onderin een frame zitten. Een zelfbouw rust alles op de onderste glazen plaat en wil je geen bobbeltje of wat dan ook hebben als hij vol is. De tempex zorgt dat gewicht goed verdeelt kan worden en er geen oneffenheden zijn. Wil toch ook niet dat je onderste glasplaat breekt. Dat is dan ook een aardig dweil klusje...........

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 08-05-2018 11:34

Onder een tv is volgens mij een don`t do dingetje. Trillingen, straling weet het niet meer maar er is iets mee.

Loraine
Lid FGF
Berichten: 327
Lid geworden op: 28-03-2018 18:42

Bericht door Loraine » 08-05-2018 13:35

Goede tip van die tempex plaat. :)
Had wel speciale 'matten' gezien maar die zijn er in specifieke maten en tempex is een stuk goedkoper en daarnaast makkelijker op maat te maken.

Er komt overigens geen Juwel kast onder als ik voor Zorona ga maar een houten of metalen onderstel, dat ga ik tegen die tijd even bekijken en overleggen.

Goede tip ook wb de tv trouwens. :)
Qua plaats moet ik even kijken, de buffetkast past ook niet onder/naast de tv maar ook niet rechts naast de slaapkamerdeur dus of ik verhuis de buffetkast naar de slaapkamer of het aquarium komt zoals in eerste instantie bedacht in de slaapkamer maar dan met een kat-bestendige afdekking (wat zowiezo wel verstandig is voor het geval dat).
In dat geval moet ik mijn bed naar wat nu de kattenkamer is verplaatsen en de kattenspullen in mijn huidige slaapkamer zetten, ivm allergie wil ik de katten nl absoluut niet in mijn slaapkamer hebben maar om de deur de heel tijd dicht te houden en daardoor vrijwel niet van het aquarium te kunnen genieten is ook weer zo wat.
De allergie is er ook de reden van dat dit wsl mijn laatste katten zijn, dus tegen de tijd dat de katten er niet meer zijn, wat nog 10+ jaar kan duren aangezien de jongste bijna 6 is, komt er zowel praktisch als financieel en qua energie ruimte voor een extra bak.
Maak ik er gewoon een aquariumkamer van ofzo. :lickylee:
Bak op de oorspronkelijk bedachte plek is overigens wel het meest praktisch met water afhevelen en bak vullen

De ellende die jij beschrijft van bakken verwisselen etc wil ik juist een beetje voorkomen.
Mss dat ik tzt alsnog eindig met een 120-150cm met een paar sluiers, maar ik ken mezelf en heb het liefst een grotere bak met een mooie grote groep dan een kleinere bak met een 'paar' vissen (lees: klein groepje).
En weet je, mss begin ik voor nu met kleiner, koop ik over een paar jaar alsnog de grote bak die ik het liefst wil en start daar dan een mooie groep in en maak van de kleine een tropische bak of een bak met een groepje van een specifieke, rustige sluiersoort.

Voor nu kan en mag ik nog alle kanten opgaan in wat ik wil qua sluiersoort, bakmaat, inrichting etc want het is nog niet concreet.
Tegen de tijd dat het wel concreet is weet ik wsl beter wat ik wel en wat ik absoluut niet wil.
Net zoals ik de hele tijd bezig ben met zwijmelen bij watonai en egg phoenix, maar merk dat ik demekin ook leuk vind.
Niet mooi maar wel grappig, geloof alleen dat dat weer wat drukkere zwemmers zijn.
Maar zoals ik ergens eerder in dit topic al aangaf sta ik open voor suggesties, enige eis is dat het me moet aanspreken en dat er een mooie staart op zit, shorttails zoals je vaak ziet bij bijv ranchu/buffelruggen vind ik gewoon niet mooi.
Dat is overigens iets waar ik vroeger mijn LFS sluiers ook op uitzocht, naast dat ik altijd voor gezonde, levendige visjes ging.
Bovine, Jelaga, Diân, 'Azraq en Laranja.

michelle
Beheer
Berichten: 1948
Lid geworden op: 14-03-2016 21:47

Bericht door michelle » 08-05-2018 14:53

Zoveel keuzes en is dan ook nooit makkelijk.

Beste gewoon verhuizen naar een mooie villa en voordat je erin trek een mooie aquarium wand en vijver laten maken door ontwerpers van burgers zoo ofzo. Eerst dan even de lotto winnen :wink:

Wat betreft plek weet jezelf het beste qua je huis. Ik wil ze perse in de woonkamer zodat ik ze de hele dag zie. Als ik langs loop naar de keuken ofzo dan zie je ze al reageren. Ze liggen vaak in een hoek naar mij te loeren en als ik beweeg op de bank denken ze ooooooh ze komt eraan...... Gaan dan mooie showtjes geven in de hoop op vreten. Slijmballen :P :D

Als je eens tijd heb gewoon eens een dagje naar dino gaan. Zwemt zoveel moois en misschien zie je daar wel iets waar nog niemand van gehoord heeft en dat je dan denk ja dat gaat het worden. Dan is het misschien makkelijker om de benodigde leefomgeving te bepalen.

Ik heb een tokkie. Tosikan/tosakin zoiets in ieder geval. Qua uiterlijk weinig indrukwekkend. Een wat kleiner soort maar dat beest is zo grappig om te zien zwemmen. Heeft van die kleine vinnetjes en moet echt zijn best doen bij die grote lomperds om te eten en om ze bij te houden maar dat ziet hij als echte uitdaging. Zie je hem heel verwoed/venijnig naar beneden peddelen met die vinnetjes en duwt alles opzij. Echt een asootje. Doet ook weinig dutjes, die is de hele dag op patrouille. Als de rest wakker word en een baantje gaat trekken moet en zal hij voorop zwemmen. Echt maf gezicht. Weet precies de juiste stroming mee te pikken van de grotere die ze veroorzaken.

Yoshi
Beheer
Berichten: 648
Lid geworden op: 25-02-2018 11:20

Bericht door Yoshi » 08-05-2018 16:09

Yoshi zou Yoshi niet zijn als hij a zegt en dan geen b, hahaha gientje zal door de morfine komen.
Je kunt bij de bouwmarkt dakplaten halen van polycarbonaat in wit of transparant die snij je makkelijk op maat en zijn stevig.
Zet/lijm/kit er desnoods nog een paar verstevigingsbalken onder van dit zelfde spul en je bent half klaar.
Voor de andere helft haal je dit soort led die met zuignap plakt aan de plaat, haal er een paar zodat je genoeg licht hebt, ze zijn er ook met kleur licht en je bent klaar.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Yoshi
Beheer
Berichten: 648
Lid geworden op: 25-02-2018 11:20

Bericht door Yoshi » 08-05-2018 16:12

Afbeelding

Plaats reactie